nieuws

Facultatieve
Sponsors

DELA: Gesprekken over verkoop minderheidsbelang Associatie en IJmond

11 april 2022

Coöperatie DELA is op haar initiatief in gesprek met de Uitvaartvereniging Associatie&IJmond om per 1 januari 2023 het resterende minderheidsbelang in Associatie Uitvaartverzorging en Uitvaartverzorging IJmond (officieel: UNC) over te nemen. DELA is al voor zeventig procent meerderheidsaandeelhouder in deze organisatie.

De Uitvaartvereniging Associatie&IJmond (officieel: Uitvaartvereniging Noordhollandse Coöperatie) heeft ruim 30.000 leden en is hiermee een van de grootste regionale coöperatieve uitvaartverenigingen in Nederland. Met de merknamen Associatie Uitvaartverzorging en Uitvaartverzorging IJmond is UNC in Noord-Holland al ruim negentig jaar actief vanaf negen locaties in de provincie. In totaal verzorgt UNC zo’n 2.000 uitvaarten op jaarbasis.

Namen behouden

De ledenraad van Uitvaartvereniging Noordhollandse Coöperatie heeft het laatste woord over de overname. De ledenraad krijgt een voorstel hierover voorgelegd. Uitgangspunt is dat de merknamen Associatie en IJmond blijven bestaan voor het verzorgen van uitvaarten. De Uitvaartvereniging blijft haar functies voor de leden vervullen, waaronder het aanbod van ledenconsulenten, die diensten in de periode vóór en na de uitvaart aan de leden aanbieden.

Afgelopen week is de ledenraad over de overnamegesprekken geïnformeerd. Dat geldt ook voor de medewerkers van UNC. Het uitgangspunt is dat de UNC-organisatie wordt geïntegreerd in DELA. Als daardoor arbeidsplaatsen komen te vervallen, geldt een sociaal plan.

Voordeel

DELA wil het resterende belang overnemen, omdat zij het strategische uitgangspunt heeft om een landelijke dekkend netwerk aan uitvaartvoorzieningen te hebben, volledig vanuit de eigen organisatie.

Bijkomend voordeel voor de leden van Uitvaartvereniging Associatie&IJmond is dat zij via de ledenconsulenten, die bijvoorbeeld voorlichting geven over de mogelijkheden bij een uitvaart, ook gebruik kunnen maken van de ledenvoordelen bij DELA. Denk hierbij aan de Notarisservice en de praktische en financiële hulp na een uitvaart.

Historie

DELA kocht in 2007 een belang van 20% in UNC, destijds om haar dienstverlening in Noord-Holland te kunnen vergroten. In 2018 werd dit een meerderheidsbelang van 70%. Associatie Uitvaartverzorging en Uitvaartverzorging IJmond verzorgen op hun beurt in de regio Noord-Holland ook de uitvaarten van de leden van coöperatie DELA. De samenwerking verloopt voor beide partijen naar tevredenheid.

Over coöperatie DELA

Vijfentachtig jaar geleden werd coöperatie DELA opgericht om een persoonlijk en waardig afscheid mogelijk te maken voor haar leden. DELA bestaat uit verzekerings- en uitvaartbedrijven in zowel Nederland als België. In Nederland telt DELA 99 uitvaartcentra en 40 crematoria. DELA verzorgde in 2020 52.000 uitvaarten (NL38.000; BE 13.000). In 2021 kondigde DELA aan branchegenoot Yarden over te nemen. Die overname is zo goed als afgerond. De gesprekken over de overname van UNC hoeven niet apart beoordeeld te worden door de Autoriteit Consument & Markt, omdat DELA al een meerderheidsbelang had in UNC.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >