nieuws

Facultatieve
Sponsors

Themadag stichting Terebinth in Laren (N-H): van grafheuvel tot kerkhof

25 april 2022

Het geheim van de grafheuvels
Uitzicht op de Zeven Bergjes. Foto: Korrie Korevaart

Terebinth, nationale stichting voor funerair erfgoed, organiseert op zaterdag 14 mei in
Laren een themadag over 5000 jaar begraven in het Gooi. Wat is er bekend over de cultuur van rouw en begraven in de streek van Vecht en Eem? In de ochtend zijn er presentaties door Sander Koopman en Henk Michielse in het Geologisch Museum Hofland. ’s Middags wandelen de deelnemers naar de Zeven Bergjes en is er een rondleiding door Bep de Boer op de Algemene Begraafplaats, bij het St. Janskerkhof.

Het geheim van de grafheuvels

Argeloze bezoekers van het Gooi zullen zich er niet bewust van zijn dat er minstens zestig grafheuvels in deze regio liggen. Sander Koopman, medewerker bij het Geologisch Museum Hofland, doet geologisch en archeologisch onderzoek naar deze heuvels en vertelt over de manier waarop de mensen in de prehistorie hun doden begroeven.


Algemene Begraafplaats Laren. Foto: Korrie Korevaart

Tien eeuwen rouw en rituelen

De funeraire geschiedenis van het Gooi is een bont palet. Een overzicht van tien eeuwen, van de zevende tot de zeventiende eeuw, gaat van heidens cremeren tot de rouwcultuur van de katholieke minderheid ten tijde van de Republiek. Historicus en sociaal wetenschapper Henk Michielse vertelt over deze kant van het Gooi.

Bezoek aan de Algemene Begraafplaats

De wandeling naar de Zeven Bergjes gaat naar een van de bekendste grafheuvelgroepen. Daarna verzorgt Bep de Boer, kenner van de lokale geschiedenis, een rondleiding op de
Algemene Begraafplaats. Kortom: een interessant programma om meer te weten te komen over de geschiedenis van de bewoners van het Gooi.


Toegang St. Janskerkhof. Foto: Korrie Korevaart

Plaats en tijd: Start om 10.00 uur in Geologisch Museum Hofland, Hilversumseweg 51, 1251 EW Laren. Einde om 16.30 uur). Aanmelding: uiterlijk 7 mei a.s. via bureau@terebinth.nl. Voor informatie over het programma: www.terebinth.nl. Kosten: 10 (donateurs) en 15 euro (niet-donateurs), excl. kosten toegang museum en lunch.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >