nieuws

Facultatieve
Sponsors

In je moers taal asjeweine gaan met PC Uitvaart

12 januari 2018

Amsterdammers zijn een bijzonder volk met rijke, beeldende taal. Zo ook over de dood. Zij relativeren de dood graag met een grap of een beeldspraak. Als echte Amsterdamse uitvaartorganisatie wil PC Uitvaart dit Mokums taalgebruik in leven houden en brengt zij een ode aan typisch Amsterdamse uitdrukkingen voor als het tijd is om afscheid te nemen. Door de hele stad spreekt zij haar bewoners aan in hun ‘moers’ taal. Zo kun je PC bellen als je ‘een tuintje op je buik nodig hebt’.

Of je nu asjeweine gaat, kassie zes bent of ’n houten jas krijgt, het komt allemaal op hetzelfde neer; je geeft geen sjoege meer. Je bent overleden. In Amsterdam zijn er honderden uitspraken over de dood. In haar bijna 87-jarige bestaan, heeft PC Uitvaart ze allemaal wel eens gehoord. “Het Amsterdams is een kleurrijke taal die heel beeldend en direct de situatie weergeeft. Als echte Amsterdamse uitvaartorganisatie zijn we daar trots op en hebben we een campagne opgezet om juist die uitspraken te benadrukken en te zorgen dat deze niet verloren gaan”, legt woordvoerder Saskia Dingemans uit.

Op zoek naar de oorsprong

Vanaf nu tot eind februari komen op grote posters de typisch Amsterdamse uitspraken naar voren in het straatbeeld en via kranten en social media bij de inwoners thuis. Het Amsterdamse televisiekoppel Kale & Kokkie discussieert over de oorsprong van die Mokumse uitspraken. Deze korte filmpjes worden uitgezonden op tv en zijn te bekijken via internet. Dingemans: “Velen zijn bekend met ‘de pijp uitgaan’ of ‘kassie zessen’, maar waar dat nu vandaan komt… Men denkt na over de betekenis en afkomst en daar komen mooie verhalen uit.”

Hart voor Amsterdam

Op www.pc.nl wordt de achtergrond van diverse typische Amsterdamse uitspraken uitgelegd. PC Uitvaart is verknocht aan Amsterdam en heeft menig inwoner geholpen met het verzorgen van een uitvaart. In 1931 werd zij opgericht door stadsbewoners die mooi afscheid tegen een betaalbare prijs wensten. Nu, jaren later, is PC Uitvaart nog altijd de uitvaartorganisatie voor Amsterdammers. Met uitvaartcentra in Amsterdam Noord, Watergraafsmeer, Begraafplaats Vredenhof in Westerpark en het ruim 40 hectare tellende Herdenkingspark Westgaarde in Osdorp (inclusief Ajax-verstrooiveld!) kan zij een uitvaart naar wens verzorgen voor élke Amsterdammer.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu 088 605 1219

Dag en nacht bereikbaar

JA NEE