nieuws

Facultatieve
Sponsors

Uitreiking Gouden Terebinth 2018

25 januari 2018

De Gouden Terebinth, de funeraire prijs die Terebinth (de stichting die zich hard maakt voor funerair erfgoed) in 2015 instelde, wordt op 3 februari a.s. uitgereikt in Utrecht. Winnaar van deze prijs is de organisatie of de persoon die zich volgens de jury in 2016-2017 uitzonderlijk heeft ingezet voor het behoud van de (historische) begraafplaats. De drie genomineerden zijn in december geselecteerd.

De drie genomineerden zijn: de Stichting Ter Navolging Tiel, documentairemaakster Suzanne van Leendert en vrijwilliger Peter van Schaijk (met zijn werk voor stichting In Paradisum in Nijmegen).

Selectie

De selectie was niet eenvoudig – of het nu mensen en organisaties betreft die net beginnen aan de restauratie van grafmonumenten, of om anderen die al jarenlang ervaring hebben met onderhoud en beheer van een historische begraafplaats. Of op een andere manier bij het brede publiek aandacht vragen voor het belang van begraafplaatsen en hun positie in de samenleving.
Terebinth heeft de projecten van de drie genomineerden nu voorgelegd aan een deskundige jury: Maurice Heemels, historicus; Pauline Harmsen, oud-directeur van begraafplaats Essenhof; en Peter Breukink, directeur van de Stichting Oude Groninger Kerken (winnaar Gouden Terebinth 2016).

Documentaire Zielen van Utrecht

Op zaterdag 3 februari 2018 presenteren de genomineerden hun project in de aula van begraafplaats Tolsteeg in Utrecht. De jury bepaalt dan wie de winnaar van de Gouden Terebinth 2018 wordt. Resultaat is een gevarieerd programma, met onder andere de vertoning van de documentaire Zielen van Utrecht, gemaakt door Suzanne van Leendert.

Negen succesverhalen

Naast de drie genomineerden waren er nog zes andere kandidaten voor deze nationale prijs: Werkgroep Het Oude Kerkhof (onderdeel van de Historische Vereniging Gemeente Beilen); Stichting Noorder Begraafplaats Assen; Werkgroep Funerair Erfgoed van de Oudheidkundige Kring Hulst; Algemene Begraafplaats Crooswijk te Rotterdam; Oude Begraafplaats aan de Zuidstraat, Katwijk aan Zee; en Tanja Medema, teamleider afdeling Begraafplaatsen Utrecht.

Terebinth wil met het uitreiken van de Gouden Terebinth (wisseltrofee en geldbedrag van 1.000 euro) personen en instellingen stimuleren zich in te spannen voor het behoud van de traditionele begraafplaats en ons funerair erfgoed in bredere zin. Graven en andere gedenktekens vertellen immers over ons verleden en over onze identiteit. Ze horen net zo bij onze geschiedenis als molens, kerken en kastelen. Aandacht voor oude grafmonumenten brengt die geschiedenis weer tot leven.
Plaats: Begraafplaats Tolsteeg, Maansteenweg 1, 3523 SR Utrecht; aanvang: 13.00 uur.

Meer informatie over de onderscheiding, zie http://www.terebinth.nl

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu 088 605 1219

Dag en nacht bereikbaar

JA NEE