nieuws

Facultatieve
Sponsors

VERSCHENEN: ‘DOODGAAN’. EEN NUCHTERE LEIDRAAD VOOR IEDEREEN DIE DOODGAAT.

27 augustus 2010

De mens is als de dood voor de dood, constateerde neurobioloog Dick Swaab deze zomer tijdens zijn afscheidsrede als hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Dat kun je, betoogde hij, ‘alleen maar veranderen door goede voorlichting over de laatste fase van je leven, lang voor de laatste fase. Een soort uitburgeringscursus, als voorbereiding op de dood’.

Twee maanden later wordt Swaab op zijn wenken bediend met ‘Doodgaan’, een boekuitgave die de lezer in korte hoofdstukken langs alle facetten van het menselijk sterven voert. Een brede waaier van onderwerpen (van doodsangst tot euthanasie, van de laatste ogenblikken tot het zakken van de kist) worden beknopt beschreven, met een scheutje humor. Doodgaan, lezen we op de achterflap ‘is niet leuk, maar ook niet uitzonderlijk. Wereldwijd houden dagelijks 150.000 mensen op met leven. Dat zijn er ruwweg honderd per minuut. En over geen van hen zult u in deze uitgave iets vernemen. Dit boek belast u niet met de ervaringen van onbekende lotgenoten. Wat u wél krijgt: verfrissend nuchtere antwoorden op de vragen die horen bij het staartje van het leven.

De tekst is van de Utrechtse schrijver en journalist Jacques Koch die eerder een roman schreef over zijn ervaringen als militair bij de Gravendienst in Bussum. ‘Doodgaan’ verschijnt, onder redactie van Elsevier-medewerker Arjan Dasselaar, bij uitgeverij Van Duuren Media (isbn 9789059404588) en kost € 14,95.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >