nieuws

Facultatieve
Sponsors

Het huis verkopen van een dierbare overleden persoon

29 oktober 2019

Wanneer beide ouders zijn overleden zullen in bijna alle gevallen de kinderen de woning erven. In eerste instantie lijkt het er natuurlijk op dat het veel geld zal opleveren. Toch is dit niet in alle gevallen waar. Je kunt namelijk ook de schulden van iemand erven. Hier zul je dus van op de hoogte moeten zijn. Het zal zeker niet de eerste keer zijn dat de kinderen overblijven met de schulden van hun ouders. Het is dus erg belangrijk om hier rekening mee te houden en alles na te kijken. We geven je graag wat advies zodat je precies weet wat je moet doen als dit gebeurt.

Beneficiair aanvaarden

Je kunt dus ook een schuld erven, een hypotheek is ook een vorm van schuld dus je moet precies weten hoe de financiële situatie is van je ouders. Wanneer het je geld kan kosten kun je de erfenis ook weigeren. Omdat het in eerste instantie lastig kan zijn om de situatie in te schatten kun je een erfenis beneficiair aanvaarden. Wanneer je dit doet zul je de woning alleen erven als dit geld voor je oplevert. Als je dit doet is het belangrijk om te weten dat je in de tussentijd niks uit het huis mag halen of verkopen. Dit hoort namelijk ook bij de woning.

Belasting

In Nederland betalen we al snel belasting, dit is dus ook het geval bij het erven van de woning. Na het erven is de woning namelijk van jou, en hier betaal je belasting over. Dit bedrag kan snel oplopen. Je zult de woning zo snel mogelijk moeten verkopen zodat je zo min mogelijk belasting betaalt. Duurt het lang voordat de woning verkocht is? Je kunt dan uitstel vragen aan de belastingdienst voor het betalen van de belasting. Dit kan tot een bedrag van 50.000 euro.

Zelf de woning behouden

Het is mogelijk om zelf in de woning in te trekken als je deze erft. Vaak gebeurt dit niet omdat de erfenis verdeeld moet worden over meerdere kinderen. Toch kan dit erg voordelig zijn. Als je dit van plan bent kun je een hypotheekadviseur inschakelen. Stel dat één van de kinderen in de woning wilt gaan wonen terwijl er meerdere erfgenamen zijn, dan zullen de andere erfgenamen uitgekocht moeten worden zodat zij hun deel van de erfenis gewoon krijgen. De hypotheekadviseur kan helpen om dit in goede banen te leiden.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >