nieuws

Facultatieve
Sponsors

RTL Nieuws: Verzorgingstehuizen vragen onterecht geld voor opbaring

22 april 2019

Verzorgingstehuizen vragen ten onrechte geld aan nabestaanden wanneer een overledene bewoner op de kamer wordt opgebaard. Dat maakt de onderzoeksredactie van RTL Nieuws zojuist bekend. Op deze wijze verdienen verzorgingstehuizen dubbel want ze ontvangen ook al geld van de overheid.

Sinds 1 januari 2009 krijgt een zorginstelling vanaf het moment dat iemand overlijdt, geld uit de Wet Langdurige Zorg. Die regeling is er zodat zorginstellingen eventuele kosten voor een leegstaande kamer op kunnen vangen.

Hoewel niet bekend is hoeveel verzorgingterhuizen hier aan mee werken, zijn de bevinden door meerdere uitvaartondernemers tegenover RTL bevestigd.

Dennis Kremer van Kremer Uitvaartzorg vindt dat deze extra kosten verboden moeten worden omdat alle werkzaamheden en materialen als een bed- of kistkoeling door hem worden geleverd. "Het enige wat het verzorgingstehuis doet is de kamer leveren en die is al betaald," aldus Kremer.

Actiz, de brancheorganisatie van ondernemers in de verpleeg- en verzorgingshuiszorg en thuiszorg, wil met zorgorganisaties in gesprek gaan want ook zij vindt deze praktijken onacceptabel.

Oproep

De onverwachte kosten van verzorgingstehuizen doet RTL vermoeden dat er meer mis moet zijn in de uitvaartbranche. Zij plaatsen daarom de volgende oproep op de site:

Oproep
RTL Nieuws blijft onderzoek doen naar misstanden rond uitvaartzorg. Heb jij een vervelende ervaring met de uitvaartbranche? Of ben jij werkzaam in de uitvaartbranche en wil je je ervaringen met ons delen? Neem dan contact op met onze onderzoeksredactie. Dat kan op verschillende manieren.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >