nieuws

Facultatieve
Sponsors

Hoge prijzen door gebrek aan concurrentie crematoria

3 april 2019


Foto: shutterstock

Het maakt voor consumenten erg veel uit of er meerdere crematoria zijn gevestigd in hun regio of maar één. Het prijzenonderzoek van Monuta laat zien dat men in het oosten van het land veel meer geld kwijt is voor een crematie dan in het westen van het land. Dat komt omdat er in het oosten te weinig concurrentie is, dat meldt de Stentor.

Ondanks dat ook in het oosten een meerderheid kiest voor crematie zijn er relatief weinig crematoria gevestigd in die regio. De prijsverschillen zijn zo groot dat het voorkomt dat overledenen uit Zwolle worden gecremeerd in Amersfoort omdat de tarieven daar veel lager zijn. Voor een crematie in het oosten betaalt de consument gemiddeld genomen het dubbele tarief als je het vergelijkt met de tarieven in de Randstad.

Een technische crematie kan in Amsterdam al geregeld worden voor 406 euro terwijl diezelfde dienst in Apeldoorn 930 euro kost. Crematoria in steden als Zwolle en Apeldoorn hebben eigenlijk een soort monopolie omdat ze de enige zijn in hun regio. Dat heeft gevolgen voor de tarieven van de diensten. In het westen zijn in elke stad meerdere crematoria actief, die marktwerking zorgt ervoor dat de tarieven lager zijn.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >