nieuws

Facultatieve
Sponsors

Kunst op begraafplaats komt van de grond

12 maart 2019


Foto: Geert van den Tweel

Kunst brengt je in vervoering, geeft inspiratie en kan ook troost bieden. Begraafplaats Rusthof wordt verrijkt met een uniek kunstwerk. In de ontvangstruimte van de Lichtzaal heeft kunstenaar De Bruin uit Amersfoort twee unieke pinguïns geplaatst. Directeur Wilco Plaggenborg wil hiermee laten zien dat Rusthof kunst erg belangrijk vindt.

De pinguïns waren gehuisvest in het atelier van kunstenaar Norbertus op ‘t Havik waar kunstenaar De Bruin vele uren werkte aan zijn zwart-wit creaties. Norbertus heeft het voorstel gedaan aan Plaggenborg om de pinguïns op Rusthof te plaatsen “en dat vond ik een bijzonder en mooi initiatief” aldus Plaggenborg. Al eerder was Norbertus op Rusthof voor een uitvaart en merkte op dat een aantal van zijn schilderijen perfect zouden passen in de Lounge: inmiddels hangen er twee kleurrijke schilderijen.

Kunst gaat vaak over emoties die natuurlijk te vinden zijn op een begraafplaats. Als je verdrietig bent kan achtergrondmuziek of een schilderij aan de muur afleiding geven. De ontvangstruimte is juist de plek waar spanning en verdriet samenkomen, het afscheid moet dan nog komen.


Foto: Geert van den Tweel

Op de begraafplaats zie je dat graven soms ware kunstwerken zijn. Vele zerken met mooie letters, teksten en bijzonder steenhouwwerk. Kunst kan in de vorm van beelden een graf persoonlijk maken. Opzichter Harry Bosman staat open voor de wensen van nabestaanden en gaat graag in gesprek over het ontwerp en plaats van een monument. Men weet niet altijd dat dit mag en kan.

Rusthof heeft een parkachtige uitstraling en is in de oriënterende fase om ruimte te maken voor gepaste culturele activiteiten en kunst. De sfeer, de rust, het groen bieden een plek voor rouwverwerking en gedenken zodat we in de toekomst kunnen gaan spreken over een gedenkpark, waar wandelen de moeite waard is.

Kijk voor uitgebreide informatie over het thema uitvaart in Amersfoort op www.uitvaart-amersfoort.nl.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >