nieuws

Facultatieve
Sponsors

Minister helpt terminaal zieken niet om thuis te kunnen sterven

14 maart 2019


Minister Hugo de Jonge

Minister Hugo de Jonge noemt het schrijnend dat terminaal zieke mensen dagen moeten wachten op toestemming van hun verzekeraar voordat ze naar huis kunnen om daar te sterven. Maar de minister is niet van plan om maatregelen te nemen die een einde maken aan deze situatie.

Het gaat om terminaal zieke mensen die thuis willen sterven en daarvoor zorg nodig hebben. Een van die organisatie die deze zorg levert is Palliaterm uit Apeldoorn. Deze organisatie luidde onlangs de noodklok, dat meldt de Stentor. Als de verzekeraar van de patiƫnt geen contract heeft met de zorgorganisatie dan moet er vooraf een machtiging worden afgegeven door de verzekeraar. Maar in de praktijk duurt het dagen voordat die machtiging wordt afgegeven. Het gaat soms om mensen die nog maar een paar dagen te leven hebben. Zij kunnen hierdoor niet thuis sterven.

Minister Hugo de Jonge kreeg onlangs Kamervragen over deze situatie. Hij noemt het schrijnend dat mensen hierdoor niet thuis kunnen sterven. Maar hij vindt niet dat er wat moet veranderen aan de regels. Die zijn er namelijk om te voorkomen dat er onnodige zorgkosten worden gemaakt. Partijen die geen contract hebben met verzekeraars zouden volgens hem onverklaard meer zorg inzetten dan gecontracteerde zorgverleners. De machtiging vooraf moet de zorginzet effectiever maken.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >