nieuws

Facultatieve
Sponsors

Met onderhoud blijft bomenlaan behouden voor afscheidsdiensten IJsselhof

4 oktober 2022

Begraafplaats IJsselhof in Gouda start begin oktober met het grote onderhoud aan de karakteristieke bomenlaan. De bomenlaan is een van de meest authentieke elementen van de begraafplaats. Niet alleen bieden de bomen beschutting aan graven, ze bepalen ook het uitzicht vanuit de aula tijdens afscheidsdiensten. Sommige bomen zijn monumentaal beschermd.

Ruim dertig bomen aan de bomenlaan worden gesnoeid, zodat ze behouden kunnen blijven en kunnen tegelijkertijd weer rustig groeien. Het risico dat deze bomen met een storm grote takken verliezen of omvallen, is hiermee weggenomen.

Een tiental bomen moet worden gekapt. Daarvoor worden ruim twintig nieuwe bomen geplaatst. Die zijn van hetzelfde soort als de huidige bomen: suikeresdoorns. Dat soort wordt ook aangeplant op lege plekken die al waren ontstaan op de begraafplaats.

Veiligheid

Op IJsselhof staan sommige suikeresdoorns er al zeventig jaar. Bij de laatste boomveiligheidscontrole bleek dat de vitaliteit van een aantal bomen sterk is afgenomen met het risico op omvallen. Uitvaartorganisatie DELA, eigenaar van de begraafplaats en het bijbehorende crematorium, neemt geen risico’s met de veiligheid van bezoekers.

Bomenlaan behouden

Bomenlaan behouden

Tegelijkertijd wil DELA de sfeer van de karakteristieke bomenlaan voor afscheidsdiensten op de lange termijn behouden. Daarom is nu groot onderhoud en nieuwe aanplant nodig. De suikeresdoorns die nieuw worden aangeplant, hebben zo’n vijf jaar nodig om in bladgroei vergelijkbaar te zijn met hun oudere soortgenoten.

Overlast tot minimum

Naar verwachting nemen de werkzaamheden een maand aan tijd in beslag. De overlast wordt zoveel als mogelijk beperkt. Bijvoorbeeld door te werken met elektrische zagen, die minder geluid maken dan de gemiddelde kettingzaag op fossiele brandstof. In december worden op lege plekken de nieuwe bomen geplaatst.

Tijdens het onderhoud zal zoveel mogelijk rekening worden gehouden met de afscheidsdiensten. Het zou kunnen dat er op een dagdeel geen afscheidsdienst mogelijk is, maar dit wordt tot een minimum beperkt. De begraafplaats blijft wel toegankelijk, al zal voor de veiligheid soms een pad worden afgesloten.

Totale opfrisbeurt

Het onderhoud aan de bomenlaan past ook in de totale opfrisbeurt die IJsselhof momenteel ondergaat. Op en rondom IJsselhof staan veel objecten die monumentaal beschermd zijn, maar onderhoud nodig hebben. Onlangs werden zowel de muur bij de entree, als de letters IJsselhof die erop zijn bevestigd, gerenoveerd.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >