nieuws

Facultatieve
Sponsors

Loop Biotech gaat internationaal; uitbreiding naar Oostenrijk

Samenwerking met Bestattung Wien brengt levende doodskist de grens over

24 oktober 2022

De Nederlandse startup Loop Biotech breidt uit naar het buitenland en behaald daarmee in Oostenrijk een primeur. Bestattung Wien neemt exclusief de Loop Living Cocoon af en opent daarmee de eerste volledig natuurlijke begraafplaats in Wenen. De kist is te gebruiken voor natuurlijke en conventionele begrafenissen.

Loop Biotech uitvinder, architect- en biodesigner Bob Hendrikx ontdekte tijdens langdurig materiaalonderzoek aan de TU Delft de potentie van mycelium, het wortelnetwerk van paddenstoelen. Door gebruik te maken van dit levend organisme, is de kist volledig afbreekbaar. Mycelium wordt in de natuur gezien als de grootste recycler, omdat dit fundamentele organisme verantwoordelijk is voor het omzetten van dode organische stoffen tot nieuwe nutriënten. Zo is de circle of life weer rond, en wordt er letterlijk leven teruggegeven aan de aarde.

Dankzij een investering van €1 miljoen van investeerders Shawn Harris (Orange Wings) en Pieter Schoen (Shoe Investments) heeft Loop Biotech in Nederland de afgelopen maanden een vliegende start kunnen maken, met onder andere een samenwerking met Nederlands’ grootste uitvaartverzorger.

“We zitten ook met andere partijen aan tafel om de Living Cocoon in meerdere landen aan te kunnen bieden. De hoge houtprijzen en meer interesse in milieuvriendelijke oplossingen voor begrafenissen maken het product relevanter dan ooit. Dat we inmiddels ook gebruikt mogen worden voor crematies maakt de vraag nog groter. Dankzij Bestattung Wien kunnen we een eerste stap naar het buitenland maken, wat past in het groeiplan voor de komende maanden. Hopelijk wordt de levende kist straks wereldwijd de norm”, aldus Bob Hendrikx, oprichter en bedenker van Loop Biotech.

Jürgen Sild, algemeen directeur van Bestattung Wien, is het hier mee eens. "Met de nieuwe levende kist kunnen we nu voor het eerst in Oostenrijk een natuurlijke begrafenis aanbieden waarvoor geen crematie nodig is. Dit spaart hulpbronnen en bespaart CO2 en stelt mensen in staat een natuurlijke begrafenis te hebben voor wie crematie uitgesloten is. We zijn er trots op deze nieuwe kist exclusief aan te kunnen bieden”.

Dutch Design Week

De doelgroep van de Living Cocoon bestaat niet alleen uit natuurliefhebbers, juist ook andere designers en visionairs op het gebied van duurzaamheid tonen interesse. Loop Biotech is vereerd om eind oktober aanwezig te zijn tijdens Dutch Design Week in Eindhoven. Een uitgelezen kans om twee nieuwe ideeën te presenteren. Op 25 oktober is Loop Biotech een van de sprekers tijdens Eco Pioneers, waarbij wordt besproken hoe design, wetenschap en techniek de planeet kan redden. Hendrikx vervolgt: “We zijn onszelf gaan afvragen: wat als onze dagelijkse producten gemaakt zijn van levende bestanddelen? Van ademende huizen tot levende kisten en zelfhelende t-shirts. De kist is slechts het begin".

Over Loop Biotech

Loop Biotech - opgericht in 2020 in Nederland door Hendrikx - is de initiator en bouwer van ‘s werelds eerste ‘levende’ doodskist. Het bedrijf hoopt hiermee de balans met de natuur te herstellen door een milieuvriendelijk alternatief voor alledaagse producten aan te bieden, op internationale schaal. Beginnend met de uitvaartindustrie. De Living Cocoon is een (letterlijk) baanbrekend, innovatief en duurzaam alternatief voor de traditionele kist.

Over Bestattung Wien

Bestattung Wien, opgericht in 1907, is het grootste uitvaartcentrum in Oostenrijk en een van de grootste in Europa. Sinds de oprichting van het bedrijf zijn er ongeveer twee miljoen begrafenissen georganiseerd. Momenteel worden er jaarlijks zo'n 18.500 uitvaartdiensten uitgevoerd. Bestattung Wien heeft zeventien klantenservice punten in Wenen.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >