nieuws

Facultatieve
Sponsors

Onderzoek naar protestants kerkhof(je) Budel

27 oktober 2022

Budelaar Leo Smits heeft vijf jaar onderzoek gedaan naar het protestantse kerkhofje in Budel met nog 19 graven, dat gelegen is bij het rooms-katholieke kerkhof van de Onze Lieve Vrouw Visitatiekerk.

Het is een bijzondere begraafplaats en Smits hoopt dat het een gemeentelijk monument wordt. Na de Vrede van M√ľnster in 1648 kreeg Budel een grote gereformeerde gemeenschap. Toen de vrijheid van godsdienst werd ingevoerd ontstond er vraag naar een eigen begraafplaats voor de protestanten in Budel, dat meldt het Eindhovens Dagblad. Daarvoor werden zowel protestanten als katholieken begraven op de rooms-katholieke begraafplaats. De katholieke kerk wilde graag meewerken aan een kerkhof voor protestanten en zo is de protestantse begraafplaats ontstaan. Tot op de dag van vandaag is het kerkhof eigendom van de rooms-katholieke parochie.

Smits maakt zich zorgen over het onderhoud van de begraafplaats. Zelf heeft hij al het een en andere gedaan om de 19 graven te behouden voor de toekomst. Nu hoopt hij dat er vrijwilligers zijn die willen helpen met het onderhouden van de begraafplaats.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >