nieuws

Facultatieve
Sponsors

Tentoonstelling Dan liever de lucht in. Crematoriumterreinen in Nederland
4 maart t/m 9 april 2006

Veranderende cultus van het herdenken vastgelegd

9 maart 2006

Fotograaf Karel Maat maakte het afgelopen jaar een documentaire fotoserie over crematoria in Nederland. Met oog voor detail en subtiel gevoel voor ironie legde hij de veranderende cultus van herdenken vast. Van de zakelijke architectuur tot de persoonlijke memorabilia, die ook op urnenvelden en asverstrooivelden hun intrede hebben gedaan.

In Nederland zijn er zo'n zestig crematoria. En dat zullen er in de toekomst meer worden. Nu al is het zo dat er meer Nederlanders na hun overlijden worden gecremeerd dan begraven. Cremeren is in de mode en het is bovendien goedkoper dan begraven. Begraven impliceert een graf en een grafsteen, en dat kost in de loop van de jaren veel geld aan huur en onderhoud. Cremeren vereist slechts een urn. En vaak dat nog niet eens, want de as kan ook op een daartoe aangewezen verstrooiterrein worden uitgestrooid.

In de afgelopen jaren is de omgang met de dood en met overledenen in Nederland duidelijk aan het veranderen. Een begrafenis hoeft allang niet meer het uiterst sombere ritueel te zijn dat het vroeger was: allerhande thema's raken in zwang, die soms zelfs een heel frivool of feestelijk karakter kunnen hebben. Vergelijkbare trends zijn te vinden op crematoriumterreinen: er is steeds meer ruimte voor een individuele invulling van de uitvaart en de herdenking van dierbare overledenen. Veel nabestaanden maken daar dankbaar gebruik van. Dit wil overigens nog niet zeggen dat somberheid en troosteloosheid op deze plaatsen zijn verdwenen, maar de diversiteit van de inrichting van de crematoriumterreinen is wel opmerkelijk groot geworden. Tegelijkertijd stelt de strenge en precieze Nederlandse wet- en regelgeving paal en perk aan wat wel en niet mag. Al met al vormen de crematoriumterreinen op meer dan één manier een spiegel van de Nederlandse cultuur. Fotograaf Karel Maat heeft dat met koele distantie, maar niet altijd zonder ironie, in een documentaire fotoserie in beeld gebracht.

Informele opening zaterdagmiddag 4 maart van 16 -18 uur.

Voor amateurfotografen
Ontmoetingsavonden met fotograaf Karel Maat
Zowel in de eerste als in de laatste week van de tentoonstellingsperiode organiseert het Nederlands fotomuseum een speciale ontmoetingsavond met fotograaf Karel Maat, waarin hij vertelt over zijn achtergrond, drijfveren en manier van werken en natuurlijk over de tentoonstelling. Ook is er onder het genot van een drankje gelegenheid tot napraten en het stellen van vragen.
datum donderdag 9 maart en donderdag 6 april tijd 20.00 ­ 21.45
toegang reguliere entreeprijs
inschrijven van tevoren reserveren is verplicht. Dit kan via 010 - 213 20 11 of per e-mail educatie@nederlandsfotomuseum.nl.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >