nieuws

Facultatieve
Sponsors

20 januari 2006: Symposium over uitvaartrituelen

Vaarwel, verschuivingen in vormgeving en duiding van uitvaartrituelen

28 december 2005

Het Genootschap voor Liturgiestudie organiseert op 20 januari 2006 een symposium over de rituelen waarmee wij afscheid nemen van onze doden. Het symposium wordt in Utrecht gehouden waar de KTU onze gastheer wil zijn. Binnen en buiten de kerk is het belang van rituelen op dat moeilijke moment van afscheid opnieuw ontdekt. Zij bieden een houvast in verwarrende omstandigheden en kunnen helpen bij het verwerken van een verlies. De kerk niet meer de enige behoedster van de rituelen. Ook buiten de kerk treft men zinvolle rituelen aan met betrekking tot dood en rouw.

De christelijke uitvaart heeft zich met eigen accenten altijd gevoegd naar de omringende cultuur, waarvan men deel uitmaakte. Wat betekent dat voor de wijze waarop wij vandaag de dag afscheid nemen van de doden? Welke ontwikkelingen bieden nieuwe kansen en mogelijkheden en waar kan men vraagtekens plaatsen omdat de christelijke waarden in het geding zijn?
Het onderwerp wordt langs verschillende invalshoeken benaderd.

Programma

9.45 Ontvangst met koffie en thee
10.15 Welkom door dr. Louis van Tongeren, voorzitter van het Genootschap
10.30 Prof. dr. Gerard Rouwhorst (KTU): De geschiedenis van de christelijke uitvaartliturgie en de verschillende verschuivingen die zich hebben voorgedaan
11.00 Drs. Martin Hoondert (Werkgroep Liturgie Heeswijk): Muzikale vormgeving van de r.k.-uitvaartliturgie in traditioneel en eigentijds repertoire; wat te denken van het gebruik van geluidsdragers.
11.15 Koffie/theepauze
11.45 Prof. dr. Gerard Rooijakkers (UvA): ’Verhalen van het graf’ , bespreking van uitvaartrituelen buiten de liturgie vanuit antropologische invalshoek.
12.15 Drs. Mirella Klop (VU): Het gebruik van profane muziek in de uitvaart, wat valt daar liturgisch en theologisch over te zeggen?
12.30 Opmerkingen en vragen
12.45 Lunch
13.45 Wim Ruessink (UNISONO):
Muzikale vormgeving van de protestantse uitvaartliturgie in traditioneel en eigentijds repertoire; wat te denken van geluidsdragers.
14.00 Prof. dr. Johan Goud (UU/ThUK): Een theologische reflectie over de wijze waarop wij in onze cultuur met de dood omgaan
14.30 Marjon Klaassen (cultuur- en godsdienstsocioloog, uitvaartondernemer en leidt uitvaartbegeleiders op):
Hoe worden uitvaartondernemers opgeleid, vooral wat betreft hun vertrouwdheid met rituelen?
14.45 Prof. ir. Francine Houben (TU Delft): De nieuwe kapel op het r.k. kerkhof Crooswijk te Rotterdam, vanuit welk concept vormgegeven en het functioneren in de praktijk.
15.10 Koffie/theepauze
15.40 Dr. Barbara Roukema-Koning (ThUK): De groeiende verscheidenheid aan rituelen rond dood en afscheid gezien vanuit de godsdienstpsychologie; is deze goed en weldadig of zijn er ook keerzijden?
16.10 Discussie
16.30 Afsluiting van de dag

Belangstellenden voor dit symposium kunnen zich tot 13 januari 2006 opgeven door een bericht per e-mail (naam, adres, telefoonnummer) naar de coördinator van het Liturgisch Instituut, Mw. dr. Ike de Loos: liturgischinstituut@uvt.nl
Voor degenen die geen lid zijn van het Genootschap bedragen de kosten 17,50 euro (inclusief koffie, thee en lunch, te voldoen bij aankomst.


Het symposium vindt plaats in de Boothzaal, Universiteitsbibliotheek De Uithof, Heidelberglaan 3, Utrecht.

Vanaf Utrecht CS stadsbus 11 en 12 richting de Uithof, halte Heidelberglaan (3 strippen).

Per auto: A 28 Utrecht-Amersfoort, afslag De Uithof – Universiteitsweg – bij de T-splitsing rechtsaf de Cambridgelaan in. Na 100 m. (betaald) parkeren in Parkeergarage Cambridgelaan. Uigang aan de andere zijde is Heidelberglaan, direct naast de Bibliotheek.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >