nieuws

Facultatieve
Sponsors

Verkuno expositie 153 kinderkistjes

29 december 2005

Onder de titel “153 kinderkistjes” toont de kunstenaarsvereniging Verkuno een groepsinstallatie gemaakt door 51 professionele kunstenaars. Zij lieten zich inspireren door de vondst van de resten van 153 kinderen. Deze kinderen zijn allen tegelijkertijd begraven onder de fundamenten van de dorspkerk in Vries. Sinds de ontdekking in 1947 is het niet gelukt te achterhalen na welke toedracht de kinderen daar circa duizend jaar geleden werden begraven. Van 14 januari t/m 5 februari is de expositie te zien in het Koetshuis van de havezate Mensinge in Roden (toegang gratis, donderdag t/m zondag 13-17 uur, opening vrijdagavond 13 januari 20.00 uur). Er komt ook een lesbrief voor scholen.

In 1947 werden onder de oudste fundamenten van de dorpskerk van Vries (gemeente Tynaarlo, Drenthe) 153 kinderskeletten gevonden. Deze zijn daar rond duizend jaar geleden gelijktijdig begraven, hun resten lagen in drie lagen boven elkaar. De reden van hun dood is nooit achterhaald.

De vereniging Verkuno van beeldende kunstenaars in de gemeente Noordenveld heeft in deze bizarre vondst inspiratie gevonden voor een in memoriam project. Oproepen bij de CBKs van Drenthe en Groningen en in het tijdschrift BK Informatie veroorzaakten een stroom van aanmeldingen. De organisatoren hebben besloten alleen de eerste 51 aanmelders toe te laten, allen ingeschreven bij een officieel centrum voor beeldende kunst. Aan deze kunstenaars is gevraagd ieder drie lijkkistjes te ontwerpen met maat tussen 50 en 120 cm. en met een in memoriam inhoud.

Als eerbetoon aan de overleden kinderen zullen deze kistjes worden samengevoegd tot een installatie (één beeld in drie lagen). Bezoekers van de tentoonstelling mogen de kisten openen en op andere manieren stapelen, en kunnen daarmee actief deel hebben aan het wisselen van de vorm van installatie. Ook wordt documentatie getoond over de legendes die na de vondst in 1947 zijn ontstaan, en over het toen uitgevoerde archeologisch onderzoek.

Er wordt een catalogus uitgegeven, hiervoor is o.a. een subsidie van het Prins Bernhardfonds ontvangen. Ook wordt een lesbrief samengesteld voor scholieren. Verder kunnen bezoekers tijdens de openingsuren mondelinge informatie krijgen, zoals dat bij de exposities van Verkuno gebruikelijk is.

Lezing: Frank Starik, dichter/kunstenaar.Titel:” Hoe dichters, eenzame doden op hun laatste tocht vergezellen”
Zo.22 jan. om 11.00. Koetshuis Roden. Toegang 3 euro

Lezing: Ineke van Dijk, kunsthistoricus. Titel: “Afbeeldingen van kinderen op middeleeuwse grafmonumenten”
Zo.29 jan. om 11.00 Koetshuis Roden. Toegang 3 euro.

Informatie Mariet Schedler,Leeksterweg 32, 9301 AP Roden
telefoon: 050-5019353
e-mail: marietschedler@home.nl

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >