nieuws

Facultatieve
Sponsors

Land van Cuijk verbiedt nabestaanden aanwezig te zijn bij gemeentelijke uitvaart

Tip: regel zelf een budget crematie en maak gebruik van bijzondere bijstand

10 mei 2023


Gemeenten mogen in Nederland zelf bepalen hoe de uitvaart eruit ziet als de gemeente opdrachtgever is van de uitvaart. In Land van Cuijk is men heel strikt, in deze gevallen zijn erg een nabestaanden welkom in het crematorium. Daarnaast verhaalt de gemeente de kosten van de uitvaart achteraf alsnog op de directe nabestaanden.

Onlangs mochten de nabestaanden van een overleden man niet aanwezig zijn in het crematorium. Uitvaartorganisatie Annora verzorgt de gemeentelijke uitvaarten in Land van Cuijk en heeft zich te houden aan de wensen van de gemeente. Annora maakte het voor de nabestaanden wel mogelijk dat ze afscheid konden nemen in het uitvaartcentrum, dat meldt de Gelderlander. Daarnaast mochten de nabestaanden achter de rouwauto aanrijden naar het crematorium en daar buiten aanwezig zijn toen de kist het crematorium binnen werd gebracht.

De nabestaanden kregen na de uitvaart een rekening van 2.800 euro van de gemeente. Ze zijn verontwaardigd dat ze zoveel moeten betalen en noemen het inhumaan dat er geen plechtigheid in het crematorium is gehouden. De burgemeester vertelt in de krant dat er gekozen wordt voor zo sober mogelijke uitvaarten. Daarom is er geen koffietafel, geen plechtigheid en is er ook geen familie aanwezig. Zo worden kosten bespaard. Elke gemeente mag deze regels zelf bepalen, er zijn gemeenten die veel soepeler zijn. Maar feit blijft dat gemeentelijke uitvaarten worden gehouden op kosten van de gemeenschap wanneer de kosten achteraf niet verhaald kunnen worden op de directe nabestaanden.

Zelf goedkope uitvaart regelen goedkoper en verstandiger

Directe nabestaanden die de uitvaart moeten regelen van een dierbare doen er altijd verstandiger aan om de uitvaart zelf te regelen. Ook wanneer er sprake is van onenigheid en er geen geld voor de uitvaart beschikbaar is. Nabestaanden kunnen de gemeente vragen om bijzondere bijstand en ze kunnen op zoek gaan naar bijvoorbeeld een goedkope crematie die al geregeld kan worden voor 1.795 euro.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >