nieuws

Facultatieve
Sponsors

'Als de Dood' tentoonstelling in Heerenveen

Schilders, dichters, beeldhouwers, schrijvers, fotografen over verval en eindigheid

10 mei 2023

In een gevarieerde groepstentoonstelling rond het thema ‘dood’ brengt Museum Belvédère schilderijen, poëzie, beelden en foto’s samen van uiteenlopende Nederlandse kunstenaars.

‘Alles in je leven heeft te maken met het einde ervan’ – Jan Mulock Houwer

‘De dood’ is misschien wel het belangrijkste thema binnen de kunsten. In de tentoonstelling en de begeleidende catalogus Als de Dood wordt het grote thema door kunstschilders, dichters, beeldhouwers, schrijvers en fotografen van verschillende kanten belicht. De rol van het museum hierin is faciliterend, waardoor de tentoonstelling vooral een dialoog wordt tussen de kunstenaar en de kijker.

Sommige kunstenaars verbeelden of verwoorden hun persoonlijk verlies, anderen geven vorm aan dood als mysterie of als onderdeel van de natuurlijke cyclus van bloei, verval en versterven. Tezamen vertellen ze het universele verhaal over rouw en acceptatie, zetten ze aan tot overpeinzen en bieden ze troost in schoonheid.

In de uitgebreide tentoonstelling is werk te zien van meer dan zestig kunstenaars uit alle windstreken van Nederland. Het accent ligt volgens de uitgangspunten van het museum, op moderne en eigentijdse kunst vanaf 1900 tot nu. Als de Dood omvat werken van onder anderen Allie van Altena, Gijs Assmann, Koos Breukel, Ton Broekhuis, Desiree Dolron, Han van Hagen, Frank van Hemert, Jan van Herwijnen, Fons Hoiting, Raoul Hynckes, Miriam Knibbeler, Jan van der Kooi, Sabine Liedtke, Jan Mankes, Erik Mattijssen, Hans Rikken, Els Timmerman, Emo Verkerk, Marenne Welten en Ids Willemsma. Meerdere kunstwerken en installaties werden speciaal voor de tentoonstelling gemaakt.

Een wezenlijk onderdeel van het project wordt uitgemaakt door de publicatie met beeld, korte verhalen en gedichten. Vanuit wetenschappelijke en persoonlijke invalshoeken worden ervaringen met de dood in korte verhalen beschreven door bioloog Midas Dekkers, arts & filosoof Bert Keizer, journalist & columnist Herman Sandman en longarts Sander de Hosson. In de bundel zijn gedichten opgenomen van onder anderen Tine Bethlehem, Remco Campert, Anna Enquist, Kees ’t Hart, Tsjêbbe Hettinga, Rutger Kopland, Jean Pierre Rawie en M. Vasalis.

De tentoonstelling Als de Dood is tot en met 11 juni 2023 te zien in de twaalf kamers van de westvleugel. De expositie en de catalogus Als de Dood werden mogelijk gemaakt door FB Oranjewoud, de Provincie Fryslân en de Gemeente Heerenveen.

Museum Belvédère

Museum Belvédère, Oranje Nassaulaan 12, 8448 MT Heerenveen-Oranjewoud, +31 (0)513 64 49 99 www.museumbelvedere.nl Geopend van dinsdag t/m zondag in wintertijd van 10.00- 16.00 uur (t/m 25 maart 2022). In zomertijd geopend van 10.00 – 17.00 uur (26 maart t/m 28 oktober).

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >