nieuws

Facultatieve
Sponsors

Natuurbegraafplaatsen: de mogelijkheden en kosten (partner content)

6 maart 2018

Mensen hechten steeds meer waarde aan duurzaam leven, maar ook na de dood wordt er vaker gekozen voor een duurzame uitvaart. Zeventien procent van de Nederlanders kiest bewust voor een duurzame uitvaart met op zijn minst één duurzaam element. Hierbij kan gedacht worden aan een milieuvriendelijke kist, een groene rouwstoet of een biologisch afbreekbare urn. Er is echter nog een mogelijkheid die steeds populairder wordt: een natuurbegraafplaats.

Een natuurbegraafplaats is een begraafplaats waar de graven zich bevinden op een gekozen plek in een natuurlijke omgeving. Deze natuurbegraafplaatsen liggen vaak in bos- of parkachtige landschappen. Er zijn in Nederland een aantal natuurbegraafplaatsen geopend, die ieder hun eigen mogelijkheden hebben betreffende grafmarkeringen en mogelijkheden voor de uitvaartdienst.

De dertien natuurbegraafplaatsen die Nederland op dit moment telt, bieden de volgende grafmarkeringen aan. Welke grafmarkeringen toegestaan zijn, verschillen per begraafplaats.

 • Een (gedenk)boom, boomschijf, planten of bloemen
 • Een monument van natuurlijke materialen
 • Een Drentse/grote zwerfkei
 • Een klein houten paaltje, houten beeld of houten schijf
 • Een versteende schijf
 • Een cortenstaal monument
 • Traditionele grafmonumenten

  De duur van het grafrecht ligt tussen de 10 jaar of eeuwig, afhankelijk van de begraafplaats die gekozen wordt. Prijzen van een natuurbegraafplaats liggen tussen de €1.190 en €12.410. Zo biedt begraafplaats Slangenburg eeuwig grafrecht voor €4.116, waarbij grafmarkeringen mogen bestaan uit een boom, bloemen of een boomschijf. Begraafplaats Weverslo biedt voor €4.490 eeuwig grafrecht, waarbij grafmarkeringen mogen bestaan uit een houten schijf, houten beeld of een boom.

  Uitvaartverzekeringen vergelijken is zeker aan te raden als er gekozen wordt voor een natuurbegraafplaats, zodat er 100% zekerheid is dat deze vorm van uitvaart gedekt wordt door de verzekeraar en in welke mate. Voor een onafhankelijke vergelijking tussen aanbieders van uitvaartverzekeringen kunt u terecht op Overstappen.nl.

  Reageer op dit artikel

  Reacties:


  8 maart 2018 om 15:35

  info@geendodeninhetbos.nl

  De natuurbegraafsector claimt dat natuurbegraven de meest duurzame manier van begraven is, met de minste belasting voor het milieu. Dat is niet waar! Wilt u hier meer over weten, lees dan hier het manifest tegen natuurbegraven: natuurbegraafplaats-waaromniet.nl/manifest/


  Uw reactie op dit artikel

 • Landelijk meldpunt overlijden
  088 - 848 82 27
  De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn