nieuws

Facultatieve
Sponsors

Grote verschillen in gemeentelijke grafkosten 2018

Duurste begraafplaats ligt in Groningen

20 maart 2018

Gemeenten niet uniform
Foto: Peter van Schaik

Een van de eerste keuzes na een overlijden is de keuze voor een begrafenis of crematie. In Nederland kiest ongeveer 40% voor een begrafenis. Een aanzienlijk deel van de kosten voor een begrafenis worden betaald aan de begraafplaats. Uit onderzoek uitgevoerd door Monuta naar de grafkosten van 2018 onder 1679 begraafplaatsen in 379 gemeenten, blijkt dat naast een sterk verschil in prijs, gemeenten sterk verschillen in de manier waarop ze deze grafkosten weergeven.

Gemeenten niet uniform

Het vergt voor de consument steeds meer speur- en rekenwerk om achter de totaalprijs te komen voor een graf. Zo worden onderhoudskosten, kosten voor het plaatsen van een grafmonument en administratiekosten afwisselend wel of niet in rekening gebracht. “Monuta wil dat het voor de consument eenvoudig en duidelijk wordt welke kosten er op voorhand betaald moeten worden en met welke kosten nabestaanden nog te maken krijgen. Gemeenten zouden met elkaar een uniforme duidelijke werkwijze moeten afstemmen, zodat het voor de consument makkelijker wordt om te vergelijken en ze beter weten waar ze aan toe zijn”, aldus directeur verzekeringen Frank Fransen.

Een-, twee- of driepersoonsgraven

Opvallend is dat een aantal gemeentelijke begraafplaatsen enkel twee- of driepersoonsgraven aanbieden. De kosten van een meerpersoonsgraf liggen vaak hoger. Wordt dit graf slechts gebruikt door één overledene, dan zal toch het volledige bedrag betaald moeten worden. Ook moeten nabestaanden er rekening mee houden dat bijkomende kosten niet altijd meteen afgekocht zijn. Zo kunnen er kosten bijkomen als een tweede of derde persoon wordt bijgezet.

Duur van grafrechten verschilt sterk

Ook hanteren gemeenten verschillende looptijden van grafrechten. Betaalt de consument bij de ene begraafplaats voor de duur van minimaal 10 jaar, kan dat bij de begraafplaats van de buurgemeente voor 40 jaar of zelfs langer zijn. Hoe korter de duur, des te eerder nabestaanden moeten kiezen of ze het graf willen verlengen en de daarbij horende kosten betalen.

Grafkosten gemeentelijke begraafplaatsen duurder dan algemene begraafplaatsen

De gemiddelde grafkosten in 2018 van alle 1679 onderzochte begraafplaatsen in 379 gemeenten zijn € 2.813 (eenpersoonsgraf). Van de 379 gemeenten zijn er 323 die een gemeentelijke begraafplaats hebben. Het gemiddelde van een gemeentelijk graf ligt met € 3.054 hoger dan van de overige begraafplaatsen.

De duurste gemeentelijke begraafplaatsen bevinden zich in de provincies Groningen en Zuid-Holland. De goedkoopste zijn in Overijssel en Limburg te vinden. Met € 7.129 is gemeentelijke begraafplaats Esserveld in de gemeente Groningen de duurste van Nederland. Voor een graf op de gemeentelijke begraafplaats Bookholtlaan in Losser moet het minst betaald worden. De grafkosten voor deze begraafplaats in de provincie Overijssel bedragen € 721.

Hier vindt u een totaaloverzicht van de top 10 duurste en goedkoopste gemeenten in Nederland en de gemiddelde kosten per provincie. Monuta heeft de grafkosten van 1679 begraafplaatsen (gemeentelijke, algemene en kerkelijke) in Nederland inzichtelijk gemaakt. Benieuwd naar de kosten in uw gemeente? Kijk dan op www.monuta.nl/grafkostenmeter.

Reageer op dit artikel

Reacties:


20 maart 2018 om 16:13

Rob Steenwinkel

Maar in Groningen kun je wel heel goed en comfortabel en goed mooi uitgestrekt fijn liggen!


Uw reactie op dit artikel

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE