nieuws

Facultatieve
Sponsors

Eerste Paasdag: aandacht voor uw uitvaartmuziek op de radio

29 maart 2018


Koop Geersing

Misschien hebt u er wel eens bij stilgestaan: uw eigen uitvaart. Hoe zal dat gaan? Wat zijn uw eigen wensen op dat gebied? Misschien hebt u als eens iets aan het papier toevertrouwd of zelfs besproken met partner, kinderen, familie of vrienden. En hebt u dat ook: ik hoor soms muziek waarvan ik denk: die wil ik wel laten horen bij mijn uitvaart'.

Ik verzorgde een tijd geleden de uitvaart van een man in de aula van begraafplaats Zorgvlied. Hij was altijd gek geweest op muziek en had zijn autoradio altijd hard aan staan. Tijdens de afscheidsbijeenkomst werd zijn favoriete muziek met een oorverdovende sterkte afgespeeld. Heel herkenbaar voor wie de overledene kende.

Een paar weken geleden speelde een accordeoniste live bij een uitvaart. Zij was de schoondochter van de overledene en speeelde een klassiek stuk, ter ere van haar schoonvader. Na afloop werd er door de aanwezigen hard geklapt. Ik vind dat mooi; de overledene had bij leven vast ook geklapt als waardering voor het prachtige spel.

Nederlandstalige muziek wordt veel gebruikt bij plechtigheden, waarbij vaak de tekst de belangrijkste boodschap is. 'Nu weet ik dat ik nooit zal zijn vergeten, ik leverde bewijs van mijn bestaan' ('De Steen', Paul de Leeuw), 'Als het einde komt, en als ik dan alleen ben, mag ik dan bij jou?' ('Mag Ik Dan Bij Jou', Claudia de Breij), 'Als eindstation het paradijs, het kaartje is een enkele reis' (''n Trein naar Niemandsland', Frans Bauer).

Naast mijn werk als uitvaartverzorger presenteer ik wekelijks op NH Radio (regionale omroep van Noord-Holland, te beluisteren via FM 88,7) het programma 'Waarheen, Waarvoor?'. Aanstaande zondag, Eerste Paasdag staat dat van 7:00-10:00 uur helemaal in het teken van uitvaartmuziek en bijbehorende herinneringen. Hebt u bijzondere herinneringen aan muziek bij een uitvaart of hebt u al muziek uitgezocht voor uw eigen uitvaart? Als u wilt dat ik úw liedje laat horen en úw herinnering voordraag op Eerste Paasdag in dit radioprogramma, dan mag u mij mailen: waarheenwaarvoor@nhradio.nl.

Reageer op dit artikel

Reacties:


3 april 2018 om 9:08

Tiny School

Mijn uitgangspunt als ritueelbegeleider is altijd dat de beste muziek voor een uitvaart in de kast van de overledene staat (of op cassette, cd, mp3, spotify en wat we tegenwoordig nog meer hebben). Deze muziek heeft de overledene zelf ooit uitgezocht, gekocht en wellicht veelvuldig gedraaid. Daar kan geen dela top 100 tegenop. En er staat altijd muziek tussen die 'passend' is, want het is muziek van de overledene zelf.


Uw reactie op dit artikel

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE