nieuws

Facultatieve
Sponsors

Bouw eerste multiculturele uitvaartcentrum van start in Amsterdam-Zuidoost

160 Nationaliteiten Amsterdam-Zuidoost delen een plaats om op eigen wijze te rouwen

7 maart 2018


Stadsdeel Zuidoost krijgt het eerste multiculturele uitvaartcentrum van Amsterdam. Vandaag gaven de gemeente en initiatiefnemer Yarden Uitvaartorganisatie het startsein voor de bouw. Hiermee gaat een langgekoesterde wens van bewoners, bestuur van stadsdeel Zuidoost en Yarden in vervulling.

Met het multiculturele uitvaartcentrum komt er een plek waar alle gemeenschappen volgens hun eigen geloofsovertuiging en uitvaartrituelen afscheid kunnen nemen van hun dierbaren. Naar verwachting is het yardenhuis Amsterdam-Zuidoost medio 2019 klaar voor gebruik.


Sabrina Franken (l) en Muriël Dalgliesh starten officieel de bouw van het multiculturele uitvaartcentrum

Ruimte voor rituelen

Het uitvaartcentrum in Zuidoost wordt niet alleen een plek voor afscheid, ook komen mensen er samen om te herinneren, lotgenoten te ontmoeten of een voorstelling bij te wonen. Zo’n plek, waar alle 160 nationaliteiten die Amsterdam-Zuidoost kent zich thuis voelen, was er nog niet. “Hier in de thuisomgeving was er nog geen ruimte voor een afscheid volgens de tradities, rituelen en regels die voor de inwoners belangrijk zijn. Fantastisch dat die plek er nu wel komt”, vertelt Muriël Dalgliesh, voorzitter bestuurscommissie Zuidoost.


Artist impressie van het toekomstige uitvaartcentrum

Multicultureel ontwerp

Het yardenhuis Amsterdam-Zuidoost is volledig samen ontworpen met mensen van verschillende culturen, religies, achtergronden en gemeenschappen in Zuidoost. Sabrina Franken, directeur Uitvaartverzoring van Yarden: ”Een huis, dat betekent 24 uur per dag open zijn, er kunnen bidden, waken, koken, mensen ontvangen en samenzijn zoals dat voor jóu goed is. Om dat te realiseren zijn we samen met de gemeenschap naar de moskee, de hindoetempel, kerken en buurthuizen gegaan en bij mensen thuis geweest. Van en voor iedereen komt iets terug in het gebouw. Iedereen is hier welkom. Daar zijn we ongelofelijk trots op.”

Ruime toiletten

Het zijn vaak de kleine dingen die het verschil maken. Zo komen er meerdere keukens met de juiste afzuigsystemen voor geurige gerechten uit de Antilliaanse en Surinaamse keukens, toiletten die ruimte bieden voor grote gewaden en omvangrijke hoofddeksels van bijvoorbeeld Ghanese vrouwen en een geluidsinstallatie die afgestemd kan worden op zowel ingetogen als uitbundige diensten. Nabestaanden kunnen de overledene naar eigen inzicht verzorgen of bewassen en zich terugtrekken in een eigen (gebeds-)ruimte.


Medewerkers afspiegeling van de gebruikers

Voor Yarden bracht het proces in aanloop naar de bouw ook nieuwe inzichten. De medewerkers werden in de afgelopen jaren opgeleid en getraind om elk soort afscheid goed te kunnen begeleiden. Samen met een cultureel antropoloog werd een interne leergang ontwikkeld over sterven, uitvaart en rouwen in multicultureel Nederland. Sabrina Franken: “Het team dat straks in dit uitvaartcentrum gaat werken is een afspiegeling van de gebruikers. Hoe kunnen we anders goed gastheerschap waarmaken?”


Voor meer informatie over een uitvaart in Amsterdam, kijk op Begrafenis-Amsterdam.nl.

Reageer op dit artikel

Reacties:


nog geen reacties
Uw reactie op dit artikel

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE