nieuws

Facultatieve
Sponsors

Crematorium Hilversum vanaf 1 augustus in gebruik

29 juli 2016

Vrijdag 29 juli heeft wethouder Nicolien van Vroonhoven het Crematorium Hilversum officieel geopend. Vanaf 1 augustus is naast begraven ook cremeren in Hilversum mogelijk.

“Een lang gekoesterde wens van Hilversum is met de komst van het crematorium in vervulling gegaan,” aldus wethouder Nicolien van Vroonhoven. “70% van de mensen uit ’t Gooi en Vechtstreek kiest voor cremeren. Daarvoor moesten de nabestaanden toch een eind rijden. Vanaf maandag hoeft dat niet meer. Ze hebben nu een keuze en kunnen dichtbij huis, dichtbij hun familie en vrienden gecremeerd worden.”

Het Crematorium Hilversum is gerealiseerd in de bestaande bebouwing op de monumentale begraafplaats Zuiderhof. Van Vroonhoven licht toe: “Het was in dit Dudokjaar een bijzondere opgave om het crematorium geheel in de lijn van de architectonische kenmerken van Dudok in te passen. De architect Yvonne Segers, van Bierman Henket Architecten en aannemer PHB Deventer BV hebben kwaliteit geleverd. Het is mooi geworden, passend bij de functie. Om het Dudokontwerp aan de buitenkant in zijn oorspronkelijke staat te behouden, hebben we voor het inpassen van de crematieoven en het filterinstallatiesysteem de vloer verlaagd. De gebouwen hebben ieder een eigen invulling gekregen die past bij de diverse fasen van een uitvaartplechtigheid. De aula, die niet verbouwd is, blijft de aangewezen plaats voor de plechtigheid. Via de prachtige zuilengalerij komen de nabestaanden bij de ernaast gelegen condoleance- en koffieruimte, dat met een glazen pui een prachtig uitzicht heeft over de omliggende natuur. In het administratiegebouw kunnen de wensen van de nabestaanden op een persoonlijke wijze worden besproken.”

www.uitvaartstichtinghilversum.nl

De gemeente heeft het Crematorium Hilversum samen met de drie gemeentelijke begraafplaatsen ondergebracht in een aparte stichting: Uitvaartstichting Hilversum. De gemeente blijft eigenaar van de begraafplaatsen en het crematorium. De Stichting zorgt voor een efficiënte en effectieve exploitatie. De opbrengsten uit het crematorium gebruikt de Stichting om te investeren in verbetering van de kwaliteit en verlaging van de tarieven. Zo wordt invulling gegeven aan de wens om het unieke, monumentale karakter van de Hilversumse begraafplaatsen en het crematorium te behouden en de nadruk te leggen op kwaliteit, rust en service.

De Stichting heeft een bestuur dat bestaat uit Patricia van Engelen (a.i. directeur) en Mieke Verkuil (bedrijfsleider). Wethouder Nicolien van Vroonhoven zit samen met Leon Bok (gerenommeerd expert op funerair gebied) en John Boon (werkzaam bij ARCADIS als senior landschapsarchitect) in de Raad van Toezicht. Het personeel dat nu werkzaam is bij de begraafplaatsen is overgegaan naar de Stichting.

Crematorium Hilversum is een kleinschalig crematorium met maximaal 600 plechtigheden per jaar.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >