nieuws

Facultatieve
Sponsors

Opinie: Urnenmuur te confronterend voor christenen in Elburg

11 mei 2011


door Wiljan Bakker - Bij het lezen van een artikel over de komst van een urnenmuur op website Veluweland kan je als lezer even in de veronderstelling raken dat je een interview uit het midden van de vorige eeuw leest. Maar niets is minder waar, in Elburg is de politiek druk in discussie over de mogelijke komst van een urnenmuur op de algemene begraafplaats. Volgens de SGP en de lokale partij Algemeen Belang (eveneens christelijke partij) is een urnenmuur op de begraafplaats ondenkbaar, sterker nog volgens hen is zo’n muur voor een deel van de bevolking te confronterend. ‘De gevolgen van een urnenmuur kunnen voor sommige mensen groot zijn’.

Uit een poll van een lokale krant bleek onlangs dat 84% van de Elburgers wil dat er een urnenmuur komt op de begraafplaats. Een raadslid van Algemeen Belang zegt dat het niet uitmaakt dat het overgrote deel van de bewoners voor is. Hij vindt dat een urnenmuur niet kan omdat het voor sommige mensen iets is dat te ver van hun geloofsbeleving staat. Sommige mensen in het Gelderse dorp zouden tegen cremeren zijn. Het verhaal kan zo zijn overgenomen uit de vorige eeuw toen kerken (vooral de katholieke kerk) zich verzetten tegen cremeren. Maar sinds de katholieke kerk het ‘crematieverbod’ in 1963 ophief is cremeren in Nederland gewoon geworden (of moeten we zeggen: in Nederland, op een klein dorpje na…). Inmiddels wordt meer dan de helft van de overledenen (57%) gecremeerd.

Acht jaar geleden was er ook al discussie over de asbestemming op de begraafplaats. Toen werd er een compromis gesloten tussen de verschillende partijen. Sindsdien is het op de begraafplaats mogelijk om urnen te begraven. Het raadlid van Algemeen Belang vindt dat dat compromis overeind moet blijven. Door de urnen te begraven is het minder confronterend voor de gelovigen die tegen cremeren zijn. De journalist van de lokale website merkt in het artikel op dat het in Elburg gaat om een Algemene Begraafplaats, maar dat heeft geen effect op het standpunt van het raadslid. Volgens hem moet niemand zich geremd voelen om naar een algemene begraafplaats te gaan. Een compromis is daarom de beste oplossing. Het raadlid laat in het artikel overigens wel weten dat als de urnenmuur er wel komt het voor hem persoonlijk geen belemmering zal zijn om de begraafplaats te bezoeken. Misschien kan Algemeen Belang in dat geval voorstellen dat er waarschuwingsborden worden geplaatst op de begraafplaats? Pas op, urnenmuren!

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >