nieuws

Facultatieve
Sponsors

Hart- en vaatziekten doodsoorzaak nummer 1 op vakantie

29 maart 2011

Uit onderzoek door de Travel Clinic van het Havenziekenhuis blijtk dat hart- en vaatziekten doodsoorzaak nummer 1 op vakantie zijn. Ook door auto ongelukken overlijden relatief veel Nederlanders in het buitenland. Nederlanders in het buitenland lopen in Afrikaanse landen en het Midden-Oosten de hoogste kans om te overlijden.

Nederlandse mannen hebben een groter aandeel in deze overlijdensgevallen, dan vrouwen. De gemiddelde leeftijd waarop een Nederlander buiten de landsgrenzen overlijdt, is 56,1 jaar. De resultaten van dit onderzoekwerden op zaterdag 26 maart gepubliceerd in het Journal of travel medicine.

Onderzoekers Arina Groenheide, dr. P. van Genderen en dr. D. Overbosch van het Havenziekenhuis trokken deze conclusies uit een enquete onder huisartsen. Ruim 1800 huisartsen reageerden. Opvallend is dat de kans op overlijden in de oostelijke mediterrane regio het hoogst is. Onder dit gebied vallen onder meer landen als Marokko, Egypte, Afghanistan en Jordanië. Nederlanders hebben daar bijna 20 keer zoveel kans om dood te gaan dan in Europa, vooral door hartfalen en ongelukken. In Afrika is de sterfkans ruim 16 keer zo groot, met infecties als één van de belangrijkste oorzaken. In Zuidoost-Azië loop je 9 keer meer kans om te overlijden. Infecties zijn ook in dat gebied een belangrijke doodsoorzaak voor landgenoten. In het algemeen zijn hart- en vaatziekten, ongelukken, kanker, infecties en psychische problemen de belangrijkste doodsoorzaken van Nederlanders over de grens. Bij psychische problemen hebben we het vooral over zelfmoord. Ruim 70% van de overlijdensgevallen in andere werelddelen betreft mannen en 30% vrouwen. De gemiddelde leeftijd van overlijden in het buitenland is 56,1 jaar, in Nederland is dat 76,4 jaar. Hier is kanker de belangrijkste doodsoorzaak, meteen gevolgd door hart- en vaatziekten.

Grote verschillen doodsoorzaak Binnen de genoemde regio's zijn ook weer opvallende verschillen te zien. In Marokko zien we het hoogste aantal ongelukken als doodsoorzaak en Kenia is de koploper wat betreft infecties. In Zuid-Amerika heb je in Peru het hoogste risico om te overlijden aan een infectie of een ongeluk.

Belang van goed advies In grote lijnen was bekend dat ongelukken en infecties een belangrijk risico vormen voor reizigers, expats en andere Nederlanders in het buitenland. In Nederland is echter geen centrale registratie van doodsoorzaken van landgenoten buiten de grenzen. Dit in tegenstelling tot landen als de Verenigde Staten en Groot Brittannië. Door dit onderzoek kunnen de reisadviezen naar de betreffende regio's en landen verder verfijnd worden. Daardoor kunnen reizigers en expats de risico's die zij lopen in het buitenland beter inschatten.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >