nieuws

Facultatieve
Sponsors

Stichting Iriza (Westervoort) genomineerd voor Funeral Award in de categorie ‘Toeleveranciers aan de Uitvaartsector’

19 september 2005

Op 22 oktober 2005 vindt de uitreiking plaats van de IFA Internationale Funeral Awards. Een bijzondere prijs in de uitvaartwereld.

Eén van de genomineerden in de categorie ‘Toeleveranciers aan de Uitvaartsector’ is de Stichting Iriza uit Westervoort. Deze stichting heeft het afgelopen jaar al meerdere keren van zich laten horen door haar begeleiding van kinderen, ouders/verzorgers en leerkrachten bij vragen omtrent doodgaan en afscheid nemen.

De Stichting Iriza ontwerpt en creëert hulpmiddelen om kinderen duidelijke uitleg te geven over dit moeilijke onderwerp en gebleken is dat de behoefte daartoe groter is dan verwacht.

In 2004 is de Stichting Iriza in het leven geroepen door Yvonne van Leeuwen, zelf werkzaam als uitvaartverzorgster. Inmiddels is de stichting actief met zeven enthousiaste vrijwilligers en blijft de vraag naar informatie en hulpmiddelen groeien.

“We zijn begonnen met het maken van een kindercd over doodgaan en afscheid nemen”, vertelt Yvonne van Leeuwen. “Vrij snel daarna kwam het ‘k Weetut Boek uit, een kleurboek met een verhaal, opdrachten en knutselwerkjes, waar kinderen spelenderwijs informatie krijgen over de dood.”

“De erkenning voor ons werk die de nominatie met zich meebrengt, is welkom. Er zijn nog altijd mensen die zich vasthouden aan de gedachte dat je kinderen beter niet kunt confronteren met verdriet en verlies. “Wij zijn van mening dat je kinderen juist moet voorbereiden, net zoals je kinderen voorbereidt op bijvoorbeeld de eerste zwemles, de eerste schooldag of de komst van een broertje of zusje. Wij voelen ons daarin gesterkt door de stelling van Manu Keirse, psycholoog: Als je de rol hebt om kinderen voor te bereiden op het leven, hoort het leren omgaan met verlies en verdriet tot je opdracht. Wij staan helemaal achter die stelling en handelen daar ook naar, omdat we uit ervaring kunnen zeggen dat kinderen die onverwacht en onvoorbereid met de dood te maken krijgen, meer moeite hebben om daar mee om te gaan, terwijl kinderen die in een veilige omgeving op een ontspannen wijze de basisinformatie over doodgaan en afscheid nemen hebben meegekregen, veel opener en flexibeler zijn. Kinderen krijgen hoe dan ook, vroeg of laat, te maken met de dood. De vragen die dan het eerste vanuit hun zelf komen, worden op kinderlijke manier beantwoord op de cd en in het kleurboek.

Wij streven er naar om kinderen vroegtijdig te informeren, maar we zijn ook zeker actief voor kinderen waarvan een dierbare ernstig ziek is en gaat overlijden of net overleden is.”

De Stichting Iriza doet NIET aan rouwverwerking, dat is een specialistisch vakgebied. “Wij werken puur uit gevoel en ervaring.”

De medewerkers hopen natuurlijk op het winnen van de Award, maar de mogelijkheid om naamsbekendheid op te bouwen is stukken belangrijker. “Zolang we maar mensen bereiken die ons nodig hebben.”

Meer informatie: www.iriza.nl.

Andere nominaties

Kistkleed en kistkleed roll-up genomineerd voor International Funeral Awards 2005

Nieuwegein, 15 september 2005 ­ Twee producten van Kistkleed Nieuwegein zijn genomineerd voor de International Funerals Awards 2005. Deze prijzen worden jaarlijks uitgereikt voor vernieuwende producten uit de Nederlandse en Belgische uitvaartwereld. Kistkleed Nieuwegein ontving nominaties in de categorie ‘toeleveranciers’ voor het kistkleed en de kistkleed roll-up. De winnaars van de International Funeral Awards 2005 worden op 22 oktober bekendgemaakt in het Belgische Aarschot.


Sinds juni 2005 ontwikkelt Kistkleed Nieuwegein kistkleden en kistkleed roll-ups. Kistkleden zijn horizontale kleden die over een doodskist worden gelegd; roll-ups zijn verticale kleden die in een standaard naast de doodskist worden geplaatst. Op deze kleden kan een overledene een laatste persoonlijke boodschap nalaten die tijdens de opbaring en uitvaart kan worden getoond. Hiermee komt Kistkleed Nieuwegein tegemoet aan de steeds groter wordende behoefte aan een persoonlijke uitvaart.


Kistkleed Nieuwegein produceert standaard kistkleden, custom made kleden en roll-ups. De standaard kistkleden bestaan uit een standaard achtergrond, waarbij 28 variaties mogelijk zijn. Daarnaast kunnen de standaard kistkleden tekst, foto’s, symbolen en/of kaders bevatten. De custom made kistkleden kunnen geheel naar wens van de overledene of de nabestaanden worden samengesteld. Zowel het standaard als het custom made kistkleed kan in een roll up-systeem verticaal naast de kist worden geplaatst.

Voor nadere informatie kan men terecht op www.kistkleed.nl
Voor fotomateriaal kan het kantoor te Nieuwegein worden benaderd 030-6306856 of info@kistkleed.nl


Glaskunstenaar Brenda Bleijenberg is genomineerd voor de International Funaral Award 2005.

Glaskunstenaar Brenda Bleijenberg uit Oldenzaal heeft op
13 september een nominatie voor de prestigieuze International Funaral Award 2005 gekregen. Deze nominatie heeft zij verdiend met haar funerair werk.

De International Funeral Award (IFA) met haar internationale jury kan men het beste omschrijven als de Oscar voor de uitvaartsector.
Tijdens de IFA-finale op 22 oktober 2005 in het Kasteel van Nieuwland te Aarschot, België, zal er bekend worden gemaakt wie van de genomineerden de prijs in ontvangst zal mogen nemen.

Brenda Bleijenberg maakt grafmonumenten en gedenkobjecten van glas. Kleurigheid en doordachte vormen zijn zeer karakteristiek voor haar werk. Haar toewijding en de wijze waarop de nabestaanden door Brenda worden begeleid is uitzonderlijk te noemen en een grote steun in het rouwproces.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >