nieuws

Facultatieve
Sponsors

Graf 'rode dominee' Buskes op Zorgvlied in ere hersteld

17 september 2005

Op 16 september om 14.00 uur krijgt ds Buskes, de zeer geliefde ” rode dominee”, eindelijk een nieuw monument op zijn graf. Het oorspronkelijke monument was namelijk vrij snel na zijn overlijden op 9 maart 1980 in verval geraakt. Tijdens de officiële onthulling van het grafmonument zal de biograaf van ds Buskes, dr. E.D.J. de Jongh, het woord voeren.

Op initiatief van drie vrienden van Buskes, ds. Mulder, ds. Lenferink en dr. De Jongh, werd geld bijeengebracht om het kale graf weer van een gepaste steen te voorzien. Met financiële medewerking van de Synode van de Protestantse Kerken Nederland, het College van Kerkvoogden van de Hervormde Gemeente Amsterdam en vele vrienden van ds. Buskes is dit nu gerealiseerd.

Stichting Altvoorde diende in deze als de faciliterende intermediair. Deze Stichting stelt zich tot doel om de graven van belangrijke Nederlandse cultuurdragers naar behoren te onderhouden of, zoals in het geval van het graf van ds. Buskes, te laten onderhouden. Begraafplaats Zorgvlied is, volgens dr.mr. B. Jagt, de voorzitter van Stichting Altvoorde, "een voorbeeldige organisatie waar het de zorg voor de graven van Nederlandse cultuurdragers betreft, daar deze gemeentelijke begraafplaats middelen, expertise en aandacht vrijmaakt om dergelijke graven met alle gepaste eer te beheren".

De biografie van ds Buskes, onder de titel ´Dominee van het volk´, auteur dr. E.D.J. de Jongh, verscheen bij Kok Kampen.

Op Zorgvlied, de Amstelveense begraafplaats binnen de grenzen van Amsterdam, liggen vele beroemde musici, acteurs, schilders, schrijvers, cabaretiers, wetenschappers en politici. Zorgvlied heeft een lijst beschikbaar, waarop meer dan honderdvijftig bekende Nederlandse cultuurdragers staan vermeld die hier zijn begraven.
Recentelijk vonden Constant Nieuwenhuijs mede-oprichter van de Cobra groep en dr. Wim Duisenberg oud directeur van de Europese Bank er hun laatste rustplaats.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >