Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

20 nieuwe bedrijven ontvangen het Keurmerk Uitvaartzorg

"Steeds meer ondernemers bieden zekerheid"

dinsdag 5 november 2013

Het aantal uitvaartondernemers dat het Keurmerk Uitvaartzorg heeft, blijft groeien. Vorige week kregen opnieuw 20 uitvaartondernemingen het certificaat. Zij tonen hiermee aan dat ze aan de strenge eisen van het Keurmerk voldoen. Met de nieuwe keurmerkhouders komt het totaal aantal uitvaartondernemingen dat gecertificeerd is op 180.

Voorzitter Matthijs de Gee van de Stichting Keurmerk Uitvaartzorg (SKU) prees de ondernemers tijdens de jaarlijkse keurmerkhoudersbijeenkomst: "Deze ondernemers tonen moed, want ze weten dat hun werkzaamheden vanaf nu gemonitord worden. Het Keurmerk is een zekerheid voor mensen die in een zware periode van hun leven verkeren. Daarom is het fijn dat steeds meer ondernemers die zekerheid bieden." De voorzitter gaf aan dat steeds meer consumenten weten van het bestaan van het Keurmerk. "We horen dat mensen ernaar vragen als ze een uitvaartondernemer benaderen."

Zekerheid als basis voor kwaliteit

De Gee benadrukte tijdens de goed bezochte bijeenkomst in Driebergen, dat het voldoen aan de eisen van het Keurmerk wel noodzakelijk is om kwaliteit te kunnen leveren maar dat dit geen garantie geeft. "Mensen verwarren kwaliteit nog wel eens met zekerheid. Maar de uiteindelijke kwaliteit van een uitvaart hangt onder meer af van de empathie van de ondernemer, de kracht om te luisteren naar de wensen van de nabestaanden. Dat zijn lastig te toetsen onderwerpen. De stichting Keurmerk Uitvaartzorg checkt zaken als financiële transparantie, vakbekwaamheid en een goede organisatie. Als deze zekerheden in orde zijn, biedt dat de noodzakelijke basis om tot kwaliteit te komen. Daar staat het Keurmerk voor."

Dilemma's

Als onderdeel van de kwaliteit, spelen normen en waarden in het dagelijks leven (en handelen!) van de medewerkers in de uitvaartbranche een belangrijke rol, met name in de contacten met families. De inbreng van families wordt steeds groter, de wensen steeds explicieter. Vaak gaat alles prima en is er sprake van een tolerante en dienstbare rol voor de uitvaartmedewerkers. Maar wanneer er bijvoorbeeld morele problemen over persoonlijke normen gaan spelen, komt de verantwoordelijkheid die uitvaartleiders voelen in het gedrang. Dat die grens niet altijd even goed te bepalen is, werd tijdens de bijeenkomst geïllustreerd door gastspreker Anne van der Meiden, filosoof en ethicus. Aan de hand van ethische en morele dilemma's wist hij de deelnemers te prikkelen met zijn onderhoudende betoog over necro-ethiek.

De nieuwe keurmerkhouders:

Barbara Uitvaartverzorging coöperatieve vereniging u.a. Utrecht
Van der Zwaag DELA B.V. Leeuwarden
Yarden & van Voorden Uitvaartzorg Kedichem
Yarden & Bergsma Tijnje
Yarden en Heddes Uitvaartzorg WFO Hem
Yarden & van Haften Uitvaartzorg Babberich
Uitvaartvereniging De Laatste Eer Rijnsburg
Yarden & Ettema Uitvaartzorg Hoorn e.o. De Goorn
Uitvaartverzorging Brabant Bergen op Zoom
Monuta Devotio Burgerveen
Uitvaartonderneming Van Dijk Mill
Uitvaartverzorging Memoriam Walcheren Middelburg
Yarden & Courtesy Sassenheim
De Groof Uitvaartverzorging Beek en Donk
Beenakkers Uitvaartbegeleiding Oosterhout
Christien Veldhoen Uitvaartzorg B.V. Uden
Pegasus Uitvaartzorg Meerssen
De Uitvaartverzorgers Sluijmer & Van Olst Harderwijk
Yarden & Verver Uitvaartzorg Zwijdrecht-Papendrecht e.o. Papendrecht
Uitvaartverzorging Leidsche Rijn Utrecht

Print deze pagina

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder