nieuws

Facultatieve
Sponsors

Museum over de dood: tien jaar levend

28 maart 2018

Onze omgang met de dood is al een decennium een levend thema in Museum Tot Zover. Het Amsterdamse museum over de dood timmerde de afgelopen tien jaar flink aan de weg met originele tentoonstellingen. Klein maar eigenwijs is Tot Zover. Gelegen op de prachtige begraafplaats De Nieuwe Ooster, is het een verborgen juweel dat wacht op ontdekking van meer bezoekers. Het jubileum wordt gevierd met de tentoonstelling 10 jaar Tot Zover.

Vanaf 2008 organiseert het museum exposities die de bezoeker aan het denken zetten. Veel aandacht kreeg de Funeral Train in 2010 maar ook daarna scoorde Tot Zover met exposities als Afterlife (2011/12) en De Vogelvanger (2015). De media weten het museum te vinden, maar de bezoeker is soms wat argwanend. Directeur Guus Sluiter: “Het museum gaat over de dood, we liggen uit het centrum van de stad en we zijn gevestigd op een begraafplaats. Een heel mooie weliswaar, maar voor veel mensen is dat toch een drempel. Onze tentoonstellingen zouden elders meer bezoekers trekken.”

Kleine Hein reist door heel Nederland

Museum Tot Zover organiseert de laatste jaren steeds meer activiteiten, ook buiten de deur. Afgelopen jaar deed het voor het eerst mee aan de Amsterdamse Museumnacht en won direct de N8 Award. Het museum won ook de Centercom Subsidie Prijs en daardoor hangen vrolijk gekleurde museumaffiches met de mascotte Kleine Hein dit jaar door het hele land. Een campagne die het publiek aanspoort tot reflectie op de dood en het leven. Ook manifesteert het museum zich als kenniscentrum en werkt samen met universiteiten en scholen. Naast steun van verschillende bedrijven is er vanaf 2017 subsidie van de gemeente Amsterdam, een unieke mix.

Oud en nieuw werk in het museum

Om het tienjarig bestaan te vieren organiseert het museum een expositie over tien jaar verzamelen, met veel objecten die nog niet eerder te zien waren. Heel bijzonder zijn een papierknipwerk uit 1818 en de grote collectie herinneringswerken met haar. Twee fotoseries die eerder tijdens tentoonstellingen in het museum te zien waren, zijn recent verworven en keren nu terug: Behind Death’s Door van Satijn Panyigay en Meneer G. van Carolin Reichert en Claudi Kessels. Vermeldenswaard zijn ook de urnontwerpen van kunstenaar Maria van Kesteren en de recent verworven serie Dan liever de lucht in van Karel Maat. In de Tuinzaal zijn de affiches te zien van de exposities uit de periode 2008-–2018.

Maar Tot Zover kijkt ook vooruit: in de Grote Zaal toont het museum het intrigerende werk van de Surinaams-Nederlandse kunstenaar Norita Pinas. Het gaat om enkele doeken en de mysterieuze en spirituele installatie ‘As you know him II’. Het werk van is een zoektocht vanuit het verleden naar de wortels van nu en gaat over vragen als: hoe verhoudt het verleden zich tot het heden, hoe gaan we om met wat we zijn verloren, hoe moeten we verder leven?.

10 jaar verzamelen – over dode dingen – t/m 23 september 2018
Norita Pinas – ‘As you know him’ t/m 13 mei 2018
De laatste aai – over dode dieren – v.a. 4 oktober

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >