nieuws

Facultatieve
Sponsors

Commotie over DELA, neemt ongevraagd vingerafdrukken van overledenen

28 oktober 2018


Veel beroering over DELA dit afgelopen weekend nadat bekend werd dat DELA standaard vingerafdrukken maakt van overledenen, ook zonder toestemming van nabestaanden, om er kettingen en ringen van te maken en verkopen.

De zaak kwam aan het rollen nadat nabestaande Ellie aan de bel trok bij consumentenprogramma Radar. Enkele weken na de uitvaart van haar schoonvader, verzorgd door DELA, ontving Ellie een mail van DELA met de vraag of zij van de vingerafdruk van hun overleden vader een ring of een ketting wilden laten maken. De kosten lagen tussen de 124 en 1320 euro. 'Dat was echt verschrikkelijk. De vingerafdrukken van mijn schoonvader zijn gewoon gebruikt voor commerciële doeleinden.', aldus Ellie tegen Radar.

In de radio-uitzending van Radar legt direct DELA directeur Uitvaartdiensten Chris Beaulen uit dat er in principe altijd wél om toestemming wordt gevraagd. Volgens Beaulen is er altijd 'een toestemmingsmoment'. Directeur Beaulen legt uit: "Voor 1 september vroeg DELA dat altijd vooraf expliciet aan familie. Echter, om tot een goede vingerafdruk te komen is het belangrijk dat de vingerafdruk zo snel mogelijk na het overlijden van een persoon wordt gemaakt. Daarmee krijg je de beste kwaliteit vingerafdruk. Voor 1 september had DELA te maken met spijtoptanten: mensen die in eerste instantie "nee" hadden gezegd tegen een vingerafdruk of onvoldoende daarover hadden nagedacht en een aantal dagen later eigenlijk alsnog die vingerafdruk wilden. Als iemand overlijdt in ziekenhuis of verzorgingshuis dan wordt de overledene door DELA overgebracht naar het uitvaartcentrum en daar is vaak geen familie aanwezig. Daarom maakt DELA voor de zekerheid alvast een vingerafdruk. Willen nabestaanden daarvan geen gebruik maken dan wordt de afdruk direct uit alle systemen verwijderd."

Radar stelt deze nieuwe werkwijze toch aan de kaak: "Je wilt toch niet als nabestaanden dat er vingerafdrukken worden gemaakt zonder dat daar toestemming voor wordt gegeven?" Ook advocaat Eric Osinga van Osinga Advocatuur zet zijn vraagtekens bij de nieuwe werkwijze: 'Dit mag niet zonder de nabestaanden vooraf om toestemming te vragen. Een vingerafdruk valt namelijk onder persoonsgegevens die je niet zonder toestemming mag verwerken. Niet alleen lijkt mij dit juridisch onjuist gelet op de privacywetgeving, maar je kunt je afvragen of hiermee niet ook een ethische grens wordt overschreden.'

Ook politici bemoeien zich met de zaak. CDA Tweede Kamerlid Chris van Dam noemt de situatie bizar en kondigt aan minister Dekker van Rechtsbescherming dan ook hierop bevragen hoe er voor gezorgd kan worden dat aan deze zeer ongepaste praktijken een einde wordt gemaakt.'

Zaterdagavond om 19: 35 maakte DELA bekend per direct te stoppen met het zonder toestemming afnemen van vingerafdrukken van overledenen. DELA betreurt de commotie die is ontstaan. Vanaf heden zal DELA alleen op verzoek en met uitdrukkelijke toestemming van de nabestaanden een vingerafdruk afnemen.

Bekijk hier de berichtgeving:
DELA wijzigt vingerafdrukkenbeleid na ophef - NOS

DELA gebruikt vingerafdruk overledene voor commerciële doelen - NRC

DELA maakt vingerafdruk overledenen zonder toestemming nabestaanden

DELA neemt op eigen houtje vingerafdruk van elke overledene - RTL Nieuws

Dela ziet verdienmodel in vingerafdrukken overledenen, maar deinst terug na commotie - Assurantie Magazine

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >