Website Bekendedodenederlanders.nl toont graven BN'ers
vrijdag 11 april 2008
De begrafenis van Annie M.G. Schmidt trok in 1995 veel belangstelling van de media. Weet u waar haar graf zich bevindt? En heeft u wel eens het vrolijke tegeltableau gezien dat er op afgebeeld is? Zou u wel eens het graf van Karel Appel willen zien, maar bent u niet in de gelegenheid om daarvoor naar Parijs af te reizen? Weet u wie professor Benjamin Jan Kouwer was en wat hij heeft betekend voor de Nederlandse monarchie? Heeft u als kind Zeven jongens en 'n ouwe schuit van A.C.C. de Vletter gelezen en bent u benieuwd waar u het graf van de schrijver kunt vinden?
Er is één Nederlandse website die antwoord geeft op al die vragen en nog veel meer.
www.BekendeDodeNederlanders.nl
Vanaf 5 april is de vernieuwde website Bekende Dode Nederlanders (BDN) online. Al bijna vier jaar is BDN dé plaats op het internet waar informatie te vinden is over de laatste rustplaats van Bekende Nederlanders. Omdat de site in zijn oorspronkelijke vorm uit zijn jasje begon te groeien is op 5 april een ingrijpend vernieuwde site online gekomen.
Gegevens van de oude site zijn overgezet naar een zgn. wiki waarin de informatie nu in een overzichtelijkere en beter te onderhouden vorm wordt gepresenteerd. De belangrijkste verandering is de uitgebreide zoekfunctie. Deze stopt niet meer alleen bij de naam, maar nu kan er ook gezocht worden op: plaats van geboorte, plaats van overlijden, begraafplaats / crematorium of per beroep. Inmiddels is de website al gevuld met meer dan 550 namen - ter vergelijking: op de oude site stonden er 202 - waaraan er nog wekelijks worden toegevoegd.
Wie staan op Bekende Dode Nederlanders?
Zoals de naam van de site al doet vermoeden gaat het om Bekende Nederlanders die overleden zijn. En Bekende Nederlanders zijn er in veel soorten en maten. Op de site komen ze allemaal aan bod: Jos Brink, Karel Appel, Jan Wolkers, Gert-Jan Dröge, Joop den Uyl, Freddy Heineken... noem maar op! Maar niet alleen zij. Ook personen die inmiddels al veel minder tot de verbeelding spreken maar zeker niet minder belangrijk waren in de Nederlandse geschiedenis hebben hun plaats gekregen op de site. Politici, schrijvers, kunstenaars, sporters, wetenschappers. U vindt ze er allemaal.