nieuws

Facultatieve
Sponsors

Uitvaartontwikkelingen 2018: alleenstaande oudere vaker geen opdrachtgever voor uitvaart

Sterftecijfer wederom gestegen door griepepidemie

14 februari 2019

In 2018 zijn meer dan 153 duizend1 mensen overleden in Nederland, 65 procent van deze mensen is gecremeerd. Het aantal overledenen is met twee procent flink gestegen in vergelijking met 2017. De grootste oorzaak van de stijging is de griepepidemie begin van het jaar. Door de groei van het aantal alleenstaande ouderen2 ziet Monuta steeds vaker dat het lastig is om een opdrachtgever voor hun uitvaart te vinden.

Eenpersoonshuishoudens nemen toe

In Nederland komen er steeds meer eenpersoonshuishoudens bij. Het CBS heeft in haar Huishoudprognose 2018-2060 berekend dat door de vergrijzing vooral het aantal alleenstaanden ouderen toe zal nemen de komende decennia. In 2018 waren dit er al bijna drie miljoen. Bijna 800 duizend van deze groep was 80 jaar of ouder. De grootste groep woont in Zuid-Holland, Noord-Holland en Noord-Brabant.

“Wij vinden het belangrijk en zien het als onze taak om een waardig afscheid te organiseren voor iedereen. Dat start met het contact met een opdrachtgever. Vaak een nabestaande van de overledene die de uitvaart samen met de uitvaartverzorger regelt. Het afgelopen jaar merkten we dat het steeds meer zoeken is naar een opdrachtgever voor de uitvaart van een alleenstaande oudere. Ze hebben hun partner verloren of zijn gescheiden en op zichzelf aangewezen. Het kan zijn dat de overledene geen actieve relaties meer had. Daarom is het van belang om al in leven hierover te praten en oog te hebben voor de ouderen in onze maatschappij. Uiteindelijk spannen wij ons maximaal in om een opdrachtgever te vinden en die ook goed te begeleiden,” zegt Roos Zwetsloot, directeur Uitvaartzorg Monuta.

Sterfteontwikkeling

Het aantal overledenen in Nederland is wederom gestegen. De meest opvallende ontwikkeling in 2018 was het hoge aantal overledenen van januari tot april. Een direct gevolg van de langdurige griepepidemie in de winter van 2017 en begin 2018. In 2019 begint het jaar voor de derde keer op rij met een stijging van het aantal sterfgevallen door de griepepidemie.


Begraven en cremeren

In 2018 is het aantal crematies landelijk gestegen met een procent naar 65 procent. De meeste crematies vonden plaats in Zuid-Holland. De provincie waar de meeste mensen kozen voor een crematie is Limburg met 87 procent gevolgd door Drenthe (79 procent) en Utrecht (75 procent). Begraven is in Zeeland (46 procent) en Friesland het meest in trek (44 procent). Dit blijkt op basis van een analyse van Monuta.

“Wij zien een drietal redenen waarom mensen in vergelijking met een aantal decennia geleden steeds vaker kiezen voor een crematie. Allereerst de ontkerkelijking van de maatschappij. Na het goedkeuren van de crematie door de meeste kerken kozen meer mensen hiervoor. Ten tweede zijn er de kosten die gepaard gaan met begraven, zoals grafrechten en onderhoud, ook een reden om voor een crematie te kiezen. Vooral de oudere generaties willen hun nabestaanden niet met grafonderhoud en hoge kosten opzadelen. En als laatste reden zijn er tegenwoordig meer herdenkingsmogelijkheden na een crematie zoals assieraden,” aldus Zwetsloot.

Bekijk alle uitvaartontwikkelingen in 2018.


Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >