TEREBINTH 2020-3 verschenen
donderdag 17 september 2020
In dit nummer krijgen graftrommels in het bijzonder aandacht, in heden en verleden. De kerkenvisies komen aan bod in een bijeenkomst van het Platform Funerair Erfgoed op 14 oktober a.s. in Amersfoort, en ook in dit nummer: de positie van het kerkhof is op dit moment vooral actueel in Naaldwijk. Het parochiebestuur wil zijn begraafplaats aan de Dijkweg, ingericht in 1830, ruimen. Daar kan niet iedereen zich in vinden…
Graftrommels
De fotoreportage laat een mooie selectie graftrommels zien, en twee bijdragen gaan over dit fenomeen. Koos Brandon Bravo onderzoekt wat het publiek anno 2020 er nog van weet en vooral ook: wat het publiek ervan vindt. Korrie Korevaart legt een lijntje naar de Open Monumentendagen, die op 12 en 13 september aan het leermo(nu)ment gewijd waren. Het lag voor de hand om bij dit thema aandacht aan grafmonumenten van onderwijskrachten en hun leerlingen te geven: zie het artikel over de restauratie van de graftrommel van meester Tammeling (1886-1934).
Wielrenners
Decor van de funeraire wandeling is deze keer begraafplaats Cauberg in Valkenburg, een bijzondere plek vanwege het mergellandschap en de zwoegende wielrenners op de Cauberg, op de weg langs de begraafplaats. Verder terug in de geschiedenis gaat het verhaal over de grafkelder van Michiel de Ruyter, in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Van wat later dateert het grafmonument van de Nederlandse veldheer Reinhart Vincent, graaf van Hompesch (1660-1733). Daar schrijft Dennis de Kool over.
De vrijwilligers van het kerkhof rond de romaanse kerk in Marum in de provincie Groningen vertellen over hun werk. Vanaf 2015 brengen ze het kerkhof stevig onder de aandacht van het publiek.
Hierover bericht Terebinth, en over nog veel meer, zoals de Molukse gedenktekens op begraafplaats Heer…