nieuws

Facultatieve
Sponsors

Studenten over dood en architectuur

Museum Tot Zover presenteert vier afstudeerprojecten

13 juni 2016


Michael van Bergen

De belangstelling voor alles wat te maken heeft met de dood is groot. De uitvaartcultuur is in beweging, maar geldt dat ook voor de bijbehorende architectuur? Museum Tot Zover toont een aantal innovatieve architectonische concepten die een frisse blik werpen op onze omgang met de dood in ruimtelijke context. Pas afgestudeerde architecten en ontwerpers van verschillende opleidingen zoeken grenzen op en plaatsen hospice, crematorium en begraafplaats midden in de samenleving.

Met Best of Class biedt Museum Tot Zover een podium aan jong talent, aan studenten op het gebied van kunst, design, architectuur en communicatie. De intentie is aanwezig om Best of Class jaarlijks terug te laten keren met een wisselend thema. Voor de pas afgestudeerde ontwerpers is het een bijzondere gelegenheid om hun werk in een museale setting te tonen. Voor Tot Zover is het interessant om te kijken welke creatieve oplossingen en mogelijkheden er zijn binnen de uitvaartcultuur. Welke visie op de dood hebben nieuwe generaties?

De eerste Best Of Class bevat afstudeerprojecten van Michael van Bergen (Academie van Bouwkunst Amsterdam, 2016), Eunhae Kwon (Design Academy Eindhoven, 2015), Bart van der Salm (Academie van Bouwkunst Amsterdam, 2015) en Christianne Schets (Rotterdamse Academie van Bouwkunst, 2015). Maquettes van hun ontwerpen zijn te zien, samen met uitleg en achtergrond van hun projecten. De presentatie loopt tot en met 30 oktober 2016.

Over Museum Tot Zover

Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover is uniek in zijn soort. Het museum opende in 2007 en belicht de dood in al zijn facetten. De afgelopen jaren wist het museum met spraakmakende tentoonstellingen de aandacht op zich te vestigen. ‘Indrukwekkend werk van een internationale superster’, schreef de Volkskrant over ‘Pixelated Revolution’ van de Libanese kunstenaar Rabih Mroué (****). In 2015 leverde ‘de Vogelvanger’, een tentoonstelling over suïcide en preventie, stof tot nadenken op. De Volkskrant schreef begin 2016: “De openheid waarmee de dood wordt benaderd, de nuchterheid en de humor soms ook, zijn tekenend voor het kleine museum op begraafplaats De Nieuwe Ooster.”
Museum Tot Zover is een particulier museum en lid van de Museumvereniging. Het wordt gesteund door hoofdsponsors Monuta, ‘de Facultatieve Groep’, Yarden, DELA en De Nieuwe Ooster; door sponsors Ardanta, Bogra, Nuvema, Algemeen Belang, Myosotis, Axent, Vredehof en PC Hooftgroep; en door veel (bedrijfs)donateurs.


Christianne Schets


Overzicht


Bart van der Salm


Michael van Bergen


Michael van Bergen


Bart van der Salm


Eunhae Kwon


Christianne Schets


Eunhae Kwon


Michael van Bergen

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >