Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Rechter staat NODO-patholoog geen obductie toe om erfelijkheidsredenen

zondag 13 januari 2013

De ouders van een kindje dat twee maanden na de geboorte overleed zijn door de rechter in het gelijk gesteld. De ouders wilden niet meewerken aan een obductie op hun kind om zo te achterhalen of er medische risico’s zijn te verwachten bij de achtergebleven broertjes en zusjes dat meldt het Nederlands Juridisch Dagblad. De gemeentelijk lijkschouwer kon na een uitgebreid uitwendig onderzoek geen doodsoorzaak vaststellen.

De ouders vinden het belangrijk dat het lichaam van hun kind ongeschonden kan worden begraven in Turkije. Zij voerden verder aan dat hun kind in zijn korte leventje al genoeg medische ellende had meegemaakt. Dat er bij de obductie mogelijk erfelijke ziektes worden vastgesteld die ook een gevaar kunnen vormen voor de andere kinderen is voor de ouders geen reden om het onderzoek toe te staan.

De rechter voert aan dat de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie in september in een brief aan de Tweede Kamer zegt dat de aanleiding tot het ontwikkelen van de NODO-procedure in eerste instantie is gelegen in het feit dat er gevallen zijn waarbij ten onrechte een verklaring van natuurlijk overlijden zou worden geven om de relatie met de rest van het gezin niet op het spel te zetten.

Omdat in dit geval vast stond dat het overleden kind een aanzienlijk belaste medische voorgeschiedenis had (luchtwegproblemen, hartfalen, epilepsie, spasme, breuken en diverse met deze gebreken/aandoeningen samenhangende operaties) en uitwendig onderzoek geen enkel spoor van een eventuele mishandeling heeft opgeleverd, stelt de rechter de ouders in het gelijk. Dat hierdoor de exacte doodsoorzaak nooit duidelijk zal worden is geen reden om de obductie toe te staan.

De hele uitspraak kunt u lezen op de site van het Nederlands Juridisch Dagblad.

Print deze pagina

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder