Ongerust over darmkanker? Kijk op www.darmkanker.info
dinsdag 12 februari 2008
De vernieuwde website www.darmkanker.info is online. Nieuw op de website is aandacht voor preventie: risicofactoren en het belang van vroege opsporing. Iedereen kent wel iemand die darmkanker heeft. Het is dan ook de tweede meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Jaarlijks wordt de diagnose bij 10.000 Nederlanders gesteld.
Deze website van de Maag Lever Darm Stichting is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met artsen en ervaringsdeskundigen. Voorheen richtte de website zich met name op patiënten en naasten van patiënten. Bij de Maag Lever Darm Stichting kwamen echter veel vragen binnen van mensen die ongerust zijn om deze ziekte te krijgen.
Wanneer naar de huisarts?
Speciaal voor deze mensen is informatie over herken de klachten, darmkanker in de familie en wanneer naar de huisarts? toegevoegd. Daarnaast staat er op de website informatie over de risicofactoren, het belang van vroege opsporing en de proefbevolkingsonderzoeken naar darmkanker.
Forum
Behalve informatief is www.darmkanker.info ook interactief. Mensen kunnen er vragen stellen aan een deskundige en ervaringen uitwisselen via een forum. Op dit forum worden de meest uiteenlopende zaken besproken. Van hoe om te gaan met een lange wachtlijst voor een operatie, tot tips die bijwerkingen van medicijnen kunnen verlichten. Het is indrukwekkend om te lezen hoe patiënten en naasten elkaar opbeuren en moed inspreken.
Darmkanker is de tweede meest voorkomende vorm van kanker. Ieder jaar overlijden ongeveer 4.500 mensen aan deze ziekte. Het is echter ook één van de best behandelbare vormen van kanker, mits de diagnose in een vroeg stadium gesteld wordt. Het is van levensbelang dat mensen weten met welke klachten ze naar de huisarts moeten gaan. Dit geldt met name voor iedereen die ouder is dan 40 jaar. Klachten zoals bloed bij de ontlasting, gewichtsverlies of een veranderd ontlastingspatroon, kunnen bijvoorbeeld wijzen op een poliep of een (beginnende) tumor in de darm. Even achterom kijken na toiletbezoek kan in dit geval veel ellende voorkomen.