nieuws

Facultatieve
Sponsors

Onderzoek: drie op de tien Nederlanders hebben vrienden en kennissen die ze niet bij hun uitvaart willen

3 november 2017

Drie op de tien Nederlanders hebben vrienden of kennissen die ze liever niet op hun eigen uitvaart willen. In de meeste gevallen hebben ze ook al aan hun naasten te kennen gegeven dat die personen niet welkom zijn. Dit is een van de resultaten uit een onderzoek, uitgevoerd in opdracht van landelijk uitvaartverzorger en -verzekeraar Monuta. Hoewel de Nederlander stellig is over wie er absoluut niet naast zijn of haar kist mag staan, heeft 70 procent de eigen uitvaartwensen niet schriftelijk vastgelegd.

Ondanks dat de meerderheid de eigen uitvaart niet schriftelijk vastlegt, zien veel Nederlanders al wel voor zich hoe die uitvaart eruit moet komen te zien. Zo vindt 50 procent dat het een ‘feestje’ mag worden, waarbij opvalt dat mannen dit vaker aangeven (54 procent) dan vrouwen (45 procent). Inmiddels is cremeren populairder onder de Nederlander dan begraven; iets meer dan de helft kiest voor crematie, ruim een kwart wil liever een begrafenis. Opvallend is dat 5 procent aangeeft het eigen lichaam beschikbaar te willen stellen aan de wetenschap. Er is bij de keuze voor cremeren of begraven wel een groot verschil tussen ouderen en jongeren. Waar ouderen vaker kiezen voor cremeren (72 procent), is dat bij jongeren iets minder duidelijk: circa 40 procent wil begraven, nog eens 40 procent wil cremeren.

Geen idee wat een uitvaart kost

Voor 44 procent van de Nederlanders is het belangrijk dat zijn of haar uitvaart zo goedkoop mogelijk is. Echter, als hen gevraagd wordt of ze weten wat een uitvaart kost, moet 26 procent het antwoord schuldig blijven. Met name jongeren (37 procent) vinden dit lastig in te schatten. Een uitvaartverzekering kan veel van de kosten voor een uitvaart ondervangen. Ruim driekwart (77 procent) van de ondervraagden zegt die dan ook te hebben. Echter, 38 procent denkt te weten dat de waarde van de uitvaartverzekering niet toereikend zal zijn of heeft geen idee of dat het geval is. Dit is met name onder jongeren het geval.

“Uit ons onderzoek blijkt dat het bewustzijn van Nederlanders over de kosten van hun uitvaart en de waarde van de uitvaartverzekering nog laag is”, zegt Frank Fransen, directeur Verzekeringen bij Monuta. “Het gevolg is dat, als het eenmaal zo ver is, mensen zich nogal overvallen kunnen voelen door de kosten van een uitvaart. Schrikken is echter niet nodig, als je je maar goed voorbereidt op je uitvaart. En daarbij bepaal je helemaal zelf hoe goedkoop of duur het uiteindelijk wordt, volledig afhankelijk van je eigen wensen. Wil je er bijvoorbeeld een grote bijeenkomst van maken of juist heel intiem voor alleen de beste vrienden en familie? En wie wil je wel en niet op de begrafenis? In alle gevallen is het zaak je nu al voor te bereiden, ook financieel. Een uitvaartverzekering is daarbij een optie. Als je je niet wilt verzekeren, zijn er veel andere manieren om je financieel voor te bereiden, bijvoorbeeld door te sparen.”

Over het onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeksbureau NL-Eyes in opdracht van Monuta. Hiervoor zijn 2.108 Nederlanders van 25 jaar of ouder ondervraagd over de thema’s afscheid en overlijden.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >