nieuws

Facultatieve
Sponsors

Nieuwe opleiding Verlies- en rouwtherapie aan de SAU

9 januari 2017


De Sociale Academie start vanaf februari 2018 met de geaccrediteerde post bachelor opleiding: Verlies- en rouwtherapie. Sociaal professionals kunnen na deze opleiding als rouwexpert voor hun werkgever aan de slag, óf als rouwtherapeut een eigen praktijk starten. Hun werk wordt door zorgverzekeraars erkend en vergoed.

Doel opleiding



Verliezen doen zich voor op alle levensgebieden van de mens: lichamelijk, psychisch, relationeel en materieel. Verlies- en rouwverwerking kan beschouwd worden als een gezonde reactie op het verliezen van diegene of datgene waar je aan gehecht was. Tegelijkertijd kan een rouwproces een groot beroep doen op de veerkracht van een persoon.

Door het verlies kan de rouwende zichzelf en de wereld anders gaan ervaren. Wat vroeger belangrijk was, lijkt er nu niet langer toe te doen. De wereld draait door, maar het eigen leven lijkt stil te staan.

Een rouwende krijgt te maken met wat we noemen 'de dubbele realiteit van verlies': hij staat voor de opgave geplaatst om enerzijds te onderkennen dat het verlies in zijn leven écht heeft plaatsgevonden en anderzijds onder ogen te zien dat, hoezeer nu alles ook verandert is, zijn eigen leven tegelijkertijd verder gaat. Tijdens het rouwverwerkingsproces zal de rouwende dus afwisselend aandacht moeten besteden aan het verlies én aan het leven dat weer opgebouwd moet worden.

Dit proces is een zware opgave. Soms heeft de rouwende onvoldoende persoonlijke en/of sociale hulpbronnen beschikbaar om hier goed mee om te kunnen gaan. Dan kan een rouwproces gaan stagneren. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten in langdurige fysieke klachten, somberheid, depressie, relationele problemen, isolement, of school- en werkuitval. In dat geval kan (tijdelijke) ondersteuning door een gecertificeerd Verlies- en rouwtherapeut nodig zijn.

De Sociale Academie Utrecht heeft daarom in samenspraak met het werkveld de post bachelor opleiding Verlies- en rouwtherapie ontwikkeld. Deze opleiding vindt SKB geaccrediteerd plaats, waardoor sociaal professionals een eigen praktijk als rouwtherapeut kunnen starten. Ze worden na de juiste vooropleiding toegelaten tot de beroepsverenigingen NVPA en NFG waardoor hun werk door zorgverzekeraars vergoed wordt.

Inhoud van de opleiding

Tijdens de opleiding werkt de student aan het ontwikkelen van specifieke houdingsaspecten, kennis en vaardigheden die hem in staat stellen om verlies- en rouwproblematiek effectief te kunnen begeleiden. In de opleiding komen onder meer de volgende thema’s aan bod:

  • hechtingstheorie;
  • psychopathologie;
  • rouwbegeleidingsmodellen;
  • containment, presentie en cliëntgerichte grondhouding;
  • gespreksvaardigheden;
  • methodisch handelen;
  • rouwtechnieken op maat;
  • narratief begeleiden bij rouw;
  • levenskunst en zingeving;
  • contextueel en systemisch werken bij rouw;
  • jeugd en rouw;
  • zelfzorg, supervisie, intervisie en mindfulness;
  • eigen praktijkvoering.

Open dag 25 februari 2017

U bent van harte welkom op onze open dag!
Praktische informatie:

· Wanneer: zaterdagochtend 25 februari 2017 van 9:30-12:30
· Waar: Koningsbergerstraat 9, 3531 AJ Utrecht

Tijdens de open dag kunt u:

· Spreken met docenten
· Studiemateriaal inzien
· Uitleg krijgen over ons opleidingsaanbod
· Deelnemen aan gratis workshops om van ons onderwijs ‘te proeven’.

U kunt zich http://www.socialeacademieutrecht.nl/open-dag voor de open dag aanmelden.

Meer informatie of aanmelden?
Voor meer informatie over ons opleidingsaanbod of aanmelding verwijzen wij u graag naar onze Website: http://www.socialeacademieutrecht.nl/. U kunt ons ook volgen via Facebook en LinkedIn.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >