nieuws

Facultatieve
Sponsors

LVC: ‘Amerikaanse toestanden met betrekking tot cremeren in Nederland niet mogelijk'

18 februari 2002


Het was uitgebreid in het nieuws afgelopen weekend: ‘De politie in de Amerikaanse staat Georgia heeft een 28-jarige beheerder van een crematorium gearresteerd na de vondst van tientallen opgeslagen lijken in en buiten het complex. De autoriteiten sluiten niet uit dat er meer overledenen gevonden worden. De gearresteerde Ray Brent March heeft verklaard dat de verbrandingsoven niet werkte en dat daarom de lichamen werden opgeslagen. Zijn ouders zijn eigenaar van het crematorium, maar sinds 1996 stond de zoon het roer van de onderneming. Volgens de politie, die ook lichamen aantrof in een bosgebied rondom het crematorium, lagen sommige lijken er al enkele jaren.’

Het bericht is nog geen dag oud en Uitvaart.nl is al door veel bezorgde mensen benaderd met de vraag of dit ook in Nederland kan gebeuren. “Nee,” zegt Gerrit-Jan Swinkels, voorzitter van de Landelijke Vereniging van Crematoria (LVC), die alle 57 crematoria van Nederland vertegenwoordigt, heel resoluut. Voor hij daar verder op ingaat, wil hij allereerst kwijt dat de LVC ‘met verontwaardiging kennis heeft genomen’ van het bericht uit Amerika. “Het is ongelooflijk dat dit gebeurd is.”
Maar waarom kan dit niet in Nederland gebeuren? Swinkels: “Daar zijn diverse redenen voor. Allereerst is de situatie in Nederland een heel andere dan in Amerika. De crematoria in Nederland zijn als het ware gespecialiseerd. Er wordt alleen gecremeerd. Er zijn in Nederland dan ook een beperkt aantal crematoria. En de meeste hebben meerdere ovens. Verder wordt er in hetzelfde gebouw afscheid genomen en is er altijd een aula en een koffiekamer aanwezig. Dit betekent dus ook dat er meerdere mensen aanwezig zijn. In Amerika daarentegen kan het zo zijn dat een uitvaartondernemer naast een rouwcentrum ook een oven heeft. Daardoor is het veel kleinschaliger en is de controle moeilijker.”
“Ten tweede is de samenwerking groot in Nederland. Het zijn er niet veel, maar de crematoria die maar één oven hebben, zijn allemaal crematoria die zijn opgenomen in een groter verband. Dus als de oven niet werkt, kan de overledene onmiddellijk vervoerd worden naar een ander crematorium. Maar ik kan wel zeggen dat dit in Nederland bijna nooit gebeurt.”
“Ten derde zijn we in Nederland heel open en liberaal. In diverse crematoria mogen nabestaanden zelf bij het invoeren van de kist in de oven aanwezig zijn.”
Met andere woorden, door de situatie in Nederland, die totaal verschillend is van die in Amerika, met grote crematoria waar veel mensen werken, is het onmogelijk dat er zoiets gebeurt als in het Amerikaanse Noble. Maar een echte controle van buitenaf en hogerhand is er niet. “Nee,” zegt Arie van Kooten, manager begraafplaatsen en crematorium Essenhof te Dordrecht. “Er komt niet elk jaar iemand langs om te kijken of we geen houtsnippers in de urn doen.” Maar ook hij kan zich absoluut niet voorstellen dat in Nederland ooit toestanden kunnen voorkomen zoals dit weekend in Amerika aan het licht zijn gekomen. “Er is zo’n verschil. Ik ben in Amerika geweest en ik heb daar gezien hoe dat kan gaan. Dat is veelal particulier initiatief, dan heeft zo’n uitvaartondernemer een crematie-oven in een schuurtje achter het huis. Alleen al vanwege de strenge milieu-eisen in Nederland zou dat hier niet kunnen.
(Anja Krabben)

Relevante links: Virtueel Crematorium Daelwijck.



Ovenruimte in Crematorium Groningen.
Een vuurvast identiteitssteentje begeleidt de kist.


Per oven is er slechts plek voor 1 kist.
Crematorium Groningen beschikt over meerdere ovens.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >