Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Innovatieve OceanUrn® van maritiem zeeafval

vrijdag 10 november 2023

Founder - Stijn Defever

De Vlaamse crematoriumsector zet een baanbrekende stap naar duurzaamheid met de OceanUrn® - een unieke ecologische urn gemaakt van 'end of life' maritiem zeeafval. Het resultaat van een veelbelovende samenwerking tussen het Vlaams Netwerk van Openbare Crematoria (VNOC) (1), Funico (2) en Beologic (3) biedt niet alleen een milieuvriendelijk alternatief voor de traditionele metalen transporturne, maar draagt ook bij aan de inspanningen om plastic uit onze oceanen te verwijderen.

Crematie in de huidige context

Jaarlijks worden ongeveer 42.000 crematies in Vlaanderen en Brussel uitgevoerd. Tot op heden werden de overgebleven asresten bewaard in metalen transport urnen, die vervolgens door begrafenisondernemers al dan niet werden overgegoten in sierurnen, afhankelijk van de keuze van de nabestaanden.

Een groene revolutie voor crematies

De OceanUrn® komt voort uit een succesvolle samenwerking tussen VNOC, Funico en Beologic. VNOC zocht naar een duurzaam alternatief voor de metalen urnen, aangedreven door de groeiende vraag naar milieubewuste oplossingen en de dringende behoefte om de CO2-uitstoot te verminderen die gepaard gaat met de productie van urnen.


Funico nam de uitdaging aan en, na zorgvuldige materiaalselectie en uitwerking van het concept, klopte het aan bij Beologic voor verdere ontwikkeling en productie. De OceanUrn®, vervaardigd uit maritiem zeeafval, werd boven het doopvont gehouden en voorgesteld aan VNOC.

Waarom maritiem zeeafval?

Jaarlijks verdwijnt tot 12 miljoen ton plastic in onze oceanen. 10% daarvan is afkomstig van end – of – life maritiem afval, waaronder visnetten, koorden en plastic bakken.
Het Deense bedrijf PLASTIX (4) haalt maritiem afval uit onze oceanen en verwerkt dit tot nieuwe grondstoffen in de vorm van plastic korrels via vermalen en bewerking. Via injectie of spuitgieten kan men hiermee terug nieuwe producten gaan vervaardigen, zoals de OceanUrn®.


Het maritime zeeafval krijgt zo een tweede leven als dierbare herinnering aan een geliefde.

Het gebruik van maritiem zeeafval als grondstof voor de urn resulteert niet alleen in aanzienlijke CO2-besparingen (5), maar draagt ook bij aan de bescherming van het zeeleven en de zuivering van onze oceanen. Het maritieme zeeafval (6) krijgt zo een tweede leven als dierbare herinnering aan een geliefde.

Circulair ondernemen

Funico heeft niet alleen nagedacht over een ecologische transport urn, maar heeft ook rekening gehouden met recycling. Na gebruik, en nadat de as al dan niet is overgegoten in een sierurn, kan de OceanUrn® worden teruggegeven aan het crematorium. Funico haalt de gebruikte urnen op en recycleert deze tot nieuwe grondstoffen in de vorm van plastic korrels, waardoor het 'cradle to cradle'-principe wordt ondersteund.

Toekomst van duurzaamheid

De lancering van de OceanUrn® markeert een belangrijke mijlpaal in de crematoriumindustrie. Het bewijst dat ecologie en functionaliteit harmonieus kunnen samengaan en een positieve impact kunnen hebben op het milieu. VNOC en Funico hopen dat deze innovatie andere crematoria en industrieën zal inspireren om duurzame oplossingen te omarmen. Deze nieuwe urne vertegenwoordigt een sprong voorwaarts in duurzaamheid en benadrukt dat er altijd ruimte is voor innovatie en verbetering, zelfs in de meest traditionele sectoren.

OceanUrn®: symbool van herinnering en duurzaamheid

Door te kiezen voor de OceanUrn®, kunnen nabestaanden een ecologisch verantwoorde keuze maken terwijl ze een geliefde herdenken. De OceanUrn® is niet alleen een urne; het is een symbool van verbinding tussen duurzaamheid en herinnering.

Print deze pagina

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder