Expert-meeting Ethiek + Etiquette in omgang met menselijke resten
dinsdag 28 april 2015
Is onze maatschappij overgevoelig ten aanzien van het dode lichaam? Betekent piëteitsvolle verzorging dat we alles uit de kast halen om ´er netjes bij te liggen´ of mag de dood ook gezien worden? Dit en meer staat centraal tijdens de Funeraire Academie expert-meeting op 20 mei 2015 in Nijmegen.
Respectvol omgaan met menselijke resten lijkt vanzelfsprekend, maar soms staat beroepsmatig handelen op gespannen voet met emoties van nabestaanden. De recente ophef rondom patholoog-anatoom George Maat en het tonen van slachtoffer-identificaties is hier een voorbeeld van. In voorbije tijden werd de omgang met het dode lichaam gekenmerkt door meer vrijmoedigheid, zegt Peter Nissen, hoogleraar spiritualiteitsstudies.
Wat zijn zoal de implicaties van toegenomen decorum en mooimakerij in het uitvaartvak? Volgens forensisch patholoog Frank van de Goot neemt het aantal obducties in Nederland sterk af door toegenomen sensitiviteit van nabestaanden. En sinds kort krijgen ovenisten in crematoria les in empathie en rituele communicatie. Hoe rekbaar is ons begrip van etiquette?
Programma
Deze vraag en andere dilemma’s staan centraal op de studiemiddag georganiseerd door de Funeraire Academie in samenwerking met het Centrum voor Thanatologie van de Radboud Universiteit Nijmegen. Vijf beroepsexperts en onderzoekers belichten hun visie op de moraal en mores in uitvaartland en op de afdeling pathologie. Ze gaan in gesprek met elkaar en het publiek.
Keynote sprekers zijn forensisch patholoog Frank van de Goot, trainer uitvaartverzorging Loes Rooijakkers-Jeuken, ethicus-filosoof Jean-Pierre Wils en cultuurwetenschapper Peter Nissen. Parfumconsultant Roos Lubbers verzorgt een TED-talk en de dagvoorzitter van de middag is Eric Venbrux, directeur van het Centrum voor Thanatologie.
Locatie en tijd
Woensdag 20 mei 2015 van 13.00 – 17.00 uur. Locatie is het Museum voor Anatomie en Pathologie – Radboud UMC te Nijmegen. Kosten voor deelname zijn €40, tarief voor studenten en promovendi €15. Belangstellenden kunnen zich vóór 10 mei aanmelden bij administratie[at]totzover.nl of via www.funeraireacademie.nl.
Meer informatie
De Funeraire Academie is een platform dat kennisuitwisseling tussen academici en uitvaartbranche stimuleert. Het wordt gefaciliteerd door Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover met medewerking van Tilburg University en Radboud Universiteit Nijmegen. De Funeraire Academie stimuleert reflectie en een breder perspectief op ritualiteit en beleving van dood, rouw en herdenken in Nederland.