Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

DELA zet volgende stap in verduurzamen van uitvaarten

Coöperatie treedt definitief toe tot GreenLeave

maandag 11 december 2017

Roel Stapper (Greenleave) en Sandra Schellekens (cooperatie DELA)

Voor ieder product uit het assortiment van coöperatie DELA, is minimaal één duurzaam alternatief beschikbaar. Mede daarom is DELA toegetreden tot GreenLeave.

Na een procedure van ruim een jaar is DELA sinds december 2017 officieel toegetreden. GreenLeave is een stichting gericht op de bevordering van duurzaamheid in de uitvaartbranche. “Wij willen dat de duurzame uitvaart steeds normaler wordt, het liefst de standaard", aldus Roel Stapper, bestuurder van de Stichting GreenLeave. “We hebben hoge toetredingseisen voor uitvaartondernemers die deel willen nemen aan GreenLeave. Zo moeten zij aantoonbaar hun eigen bedrijfsvoering verduurzamen, en klanten een duurzaam alternatief bieden voor alle onderdelen van de uitvaart. Aan die eisen voldoet DELA nu. Het mooie is dat we tijdens het toetredingstraject al zagen dat er meer beweging is gekomen bij leveranciers om duurzame uitvaartproducten te maken. Dat was niet direct het doel, maar het geeft aan dat een landelijke, grote speler als DELA invloed kan hebben op de duurzaamheid van uitvaarten.”

Klimaatneutraal

De toetreding is een volgende stap in de ambities van de coöperatie op het gebied van duurzaamheid. DELA wil kennisspecialist zijn op het gebied van klimaatneutrale uitvaarten. “Dat betekent dat we ons de komende jaren richten op het verlagen van de uitstoot en het verduurzamen van de uitvaart, waarbij we uiteindelijk de uitstoot ook gaan compenseren. Als kennisspecialist willen wij bovendien een leidende rol hebben in het terugdringen van de schade aan het milieu veroorzaakt door alle uitvaarten in Nederland”, zo stelt Sandra Schellekens, directeur Uitvaartverzorging bij DELA.

Voordelen

Steeds meer mensen zijn geïnteresseerd in duurzaamheid en proberen tijdens hun leven maatschappelijk verantwoorde keuzes te maken. Toch is het nog lang niet vanzelfsprekend dat ook de uitvaart duurzaam wordt vormgegeven. Schellekens: “We willen onze leden en andere klanten duurzame keuzes kunnen aanbieden. Met de toetreding tot GreenLeave verduurzamen we programmatisch alle facetten van de uitvaart. We hebben ons assortiment bijvoorbeeld uitgebreid met duurzame keuzes zoals een kist van Nederlands hout, in samenwerking met Staatsbosbeheer. Ook zijn er zouturnen speciaal voor verstrooiing op zee.”

Opleiding en training

Om leden en klanten te kunnen informeren over duurzame uitvaarten, hebben alle uitvaartverzorgers een uitgebreide training gevolgd. “Het is belangrijk dat zij aan nabestaanden goed kunnen uitleggen wat een uitvaart meer of minder duurzaam maakt, én wat duurzamere alternatieven zijn.”, zegt Schellekens.

Roel Stapper (Greenleave) en Sandra Schellekens (cooperatie DELA)

Stichting GreenLeave

De uitvaartondernemers die bij Stichting GreenLeave zijn aangesloten, bieden de consument een breed aanbod aan duurzame producten en diensten. Uitgangspunten daarbij zijn: het gebruik van hernieuwbare en zoveel mogelijk lokale grondstoffen, het vermijden van bestrijdingsmiddelen of giftige stoffen, een energiezuinig productieproces, en zorgen voor eerlijke arbeid. Dit heeft geleid tot een reeks concrete criteria voor de duurzame uitvaart, die zijn getoetst door de Stichting Natuur en Milieu. Daarnaast handelen de aangesloten uitvaartondernemingen ook in hun eigen bedrijfsvoering vanuit het gedachtegoed van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) en leggen hierover verantwoording af.

Print deze pagina

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder