Aanvullende informatie van Monuta nav kort geding vakbonden
dinsdag 10 januari 2017
Middels een persmededeling heeft Monuta het proces van de reorganisatie en de nieuwe functie van uitvaartverzorger willen verhelderen. Lees hier het bericht van Monuta.
Geachte redactie,
Vanmiddag diende het kort geding van de vakbonden CNV en FNV tegen uitvaartorganisatie Monuta en haar ondernemingsraad, waarmee de bonden de adviesaanvragen van Monuta aan haar OR rondom de reorganisatie willen verkrijgen. Monuta en haar OR zijn van mening dat de adviesaanvragen, conform de Wet op Ondernemingsraden (WOR), primair een zaak zijn tussen directie en ondernemingsraad.
Uit vragen die wij vanuit diverse media hebben gekregen, blijkt dat er een paar onduidelijkheden en misvattingen zijn over het proces van de reorganisatie en de nieuwe functie van uitvaartverzorger. Via deze weg wil ik graag een toelichting geven op die zaken om een en ander te verhelderen:
Nieuwe functie uitvaartverzorger
De nieuwe functie van uitvaartverzorger is door de AWVN, de grootste werkgeversvereniging van Nederland, vergeleken met de oude functie. Hieruit blijkt dat de nieuwe functie een hoger werk- en denkniveau heeft en dat een groot aantal competenties verschillend is ten opzichte van de oude functie. Ook de beloning in de nieuwe functie is hoger dan in de oude functie. Hierdoor is de functie ‘niet uitwisselbaar’ verklaard. Dit betekent dat alle 130 uitvaartverzorgers boventallig zijn verklaard en kunnen solliciteren op de nieuwe functie. Het grootste deel van hen zal gaan werken in de nieuwe functie van uitvaartverzorger. Een kleiner deel zal een andere functie binnen Monuta gaan bekleden of gebruik gaan maken van het in 2015 met de bonden overeengekomen Sociaal Plan dat werking heeft tot 2018.
Het is dus onjuist dat er op 1 februari 130 mensen geen werk meer hebben. Monuta verwacht ongeveer 100 functies voor uitvaartverzorgers ‘nieuwe stijl’. Dit betreft een functie in loondienst bij Monuta en dus niet een ZZP-constructie zoals de bonden impliceren. Wij vragen wel een meer ondernemend karakter van onze uitvaartverzorgers. 26 uitvaartverzorgers hebben aangegeven niet te willen solliciteren naar de nieuwe functie. Zeer waarschijnlijk zullen er dus zelfs vacatures ontstaan voor de nieuwe functie van uitvaartverzorger. De mensen die onder het Sociaal Plan komen te vallen worden, met behoud van loon, zes tot negen maanden begeleid, waarbij ‘van werk naar werk’ het uitgangspunt is. Daarnaast hebben zij recht op een beëindigingsvergoeding conform de neutrale kantonrechtersformule zoals die tot 1 juli 2015 gold. Het sociaal plan voorziet ook in een vervroegd vertrekregeling met een hogere vergoeding waar medewerkers vrijwillig gebruik van kunnen maken.
Proces reorganisatie en communicatie
Monuta heeft bij de plan- en besluitvorming over de reorganisatie gehandeld en de bonden geïnformeerd zoals is afgesproken in het Sociaal Plan en de CAO. Er is sinds september 2016 meerdere malen contact geweest met de vakbonden. Hierbij heeft Monuta een uitgebreide onderbouwing en toelichting gegeven over de op handen zijnde organisatorische veranderingen. Hiermee heeft Monuta de bonden, conform de CAO, tijdig geïnformeerd over de plannen en de consequenties daarvan. De ondernemingsraad is middels de adviesaanvragen betrokken bij de plan- en besluitvorming. De medewerkers van Monuta zijn via bijeenkomsten, persoonlijke gesprekken, brieven, e-mails en via het intranet van de organisatie voortdurend geïnformeerd over de op handen zijnde veranderingen.
Vervolg
De uitspraak van het kort geding van vandaag, 9 januari 2017, zal over twee weken plaatsvinden. Wij blijven openstaan voor gesprekken met de vakbonden om op constructieve wijze tot een oplossing voor dit geschil te komen en zien de uitspraak van de rechter met vertrouwen tegemoet.
Print deze pagina