Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Nieuw Uitvaartcentrum in Dronten: “Resomeren is de toekomst”

vrijdag 14 juni 2024

Noach Uitvaartzorg is van plan om achter het huidige uitvaartcentrum aan De Wissel een resomatorium te bouwen. Noach Uitvaartzorg plant een 600 m² resomatorium in Dronten, klaar in 2025, zodra wetgeving toestaat. Resomeren is milieuvriendelijk en toekomstbestendig, aldus eigenaar Ewin Livestro van Noach Uitvaartzorg in de online versie van De Drontenaar.

Erwin Livestro van Noach Uitvaartzorg gelooft dat resomeren de toekomst. Noach Uitvaartzorg is een van oorsprong christelijke uitvaartonderneming. Op Facebook reageren veel geloofsgenoten van Livestro sceptisch: "Ik moet er nog niet aan denken: opgelost worden in chemicaliën. Ik heb al moeite met cremeren", reageert iemand. Livestro reageert daarop: "ik nodig je uit om een goed oordeel te vormen je zult verbaasd staan met de bijbel in de hand".

Momenteel ontbreekt de wetgeving voor resomeren in Nederland. Deze methode, waarbij een lichaam oplost in een vloeistof van water en kaliumhydroxide, is nog niet toegestaan. Livestro verwacht dat de overheid begin volgend jaar een beslissing neemt. Zodra resomeren legaal is, kan de bouw in Dronten beginnen, met als doel het gebouw in 2025 te openen. De uitvaartjurist mr W.G.H.M. van der Putten, gespecialiseerd in recht en regels rondom begraven en cremeren, verwacht echter dat de wetswijziging die resomeren mogelijk moet maken niet eerder dan 1 januari 2027 in werking zal treden.

Resomeren wordt beschreven als een versnelde vorm van begraven: “Het lichaam lost op en laat enkel de beenderen achter, die vervolgens uitgestrooid of begraven kunnen worden. Dit maakt resomeren milieuvriendelijker dan traditionele methoden.”

Hoewel Dronten niet het eerste resomatorium van Nederland zal krijgen, positioneert Noach Uitvaartzorg zich als een voorloper. Het eerste resomatorium van Nederland opende eerder dit jaar haar deuren in het Gelderse Ommeren, in afwachting van de wetswijziging die resomeren mogelijk moet maken.

Noach Uitvaartzorg heeft geen plannen voor een crematorium bij De Wissel. Het aantal crematoria in de regio is hard gegroeid, ook in de regio waar Livestro met Noah actief is, terwijl resomeren een milieuvriendelijker optie biedt.

Bron: https://www.dedrontenaar.nl/

Update 19-6-2024

Niet alleen Dronten, maar ook in Heeswijk-Dinther komt binnenkort een resomatorium. Daar wordt een monumentale boerderij verbouwd tot afscheidscentrum met resomator. De naam wordt "Hart van Kameren", zo meld DTV nieuws.

Print deze pagina

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder