nieuws

Facultatieve
Sponsors

Eerste digitale overlijdensaangifte in Nederland

31 januari 2011

In het kader van de administratieve lastenverlichting heeft de gemeente ’s-Hertogenbosch, in de vorm van een pilot, de digitale overlijdensaangifte ingevoerd. Voor aangifte hoeven de uitvaartondernemers dan niet meer naar de afdeling burgerzaken.
De pilot duurt voorlopig drie maanden en wordt samen met twee uitvaartondernemingen uit ’s-Hertogenbosch gehouden. De aangiften gebeuren via een speciaal daarvoor ingericht onderdeel van de website van de gemeente ’s-Hertogenbosch.

Webformulier
De aangevers vullen een webformulier in, scannen de doktersverklaring (verklaring van een arts waarin staat dat de betreffende persoon overleden is) in en rekenen direct het aantal afschriften af dat zij nodig denken te hebben.
Het webformulier komt automatisch terecht bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Deze maakt de akte op. Vervolgens produceert hij een afschrift en een verlof tot begraven of cremeren; digitaliseert deze en stuurt die op naar de uitvaartonderneming. De cirkel is rond. Het voordeel voor de ondernemer is een tijdsbesparing van ongeveer een uur. Hierin is natuurlijk meegenomen de rit naar en van de parkeergarage, de gang naar het stadskantoor en een gemiddelde wachttijd van 8 minuten. Het voordeel voor de ambtenaar van de burgerlijke stand is dat de akte op een rustig tijdstip, eventueel buiten kantooruren, kan worden opgemaakt. Dit verminderd dan ook weer de kans op fouten. Het daadwerkelijke ondertekenen van de akte gebeurt voorlopig nog eens per drie weken.


Nadere info bij gemeente ‘s-Hertogenbosch
Hoofd Burgerzaken J. Poelstra
of
G. Velders
073-6155202
G.velders@s-hertogenbosch.nl

Kijk voor de meest uitgebreide informatie over het thema uitvaart in Den Bosch op http://uitvaart-den-bosch.nl/.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE