nieuws

Facultatieve
Sponsors

Onjuiste procedure bij grondruil begraafplaats Amersfoort

18 november 2023

De gemeente Amersfoort dacht eindelijk een geschikte locatie te hebben gevonden voor de aanleg van een islamitische begraafplaats. Maar nu heeft de rechter de gemeente op de vingers getikt. De gevolgde procedure bij de grondruil is niet democratisch gegaan en moet over.

De rechter oordeelt dat de gemeente andere gegadigden voor de grond in Hoogland-West geen gelegenheid heeft gegeven. De gemeente kocht de grond en wil de grind weer doorverkopen aan het Samenwerkingsverband van Amersfoortse Moskee├źn (SvAM), dat meldt RTV Utrecht.

Omwonenden maken bezwaar tegen de aanleg van de islamitische begraafplaats. Een boer voelt zich benadeeld door de gemeente. Deze boer pacht een deel van de grond die de gemeente heeft aangekocht, en nu dus wil verkopen aan het SvAM. Daardoor raakt de boer een deel van zijn grond kwijt. De rechter oordeelt dat deze boer ook een kans had moeten krijgen om de grond te kopen van de gemeente.

Opnieuw aanbieden

De rechter vindt verder dat de gemeente niet voldoende duidelijk kan maken dat dit stuk grond echt de enige grond is waar een begraafplaats kan worden aangelegd. Het is nog onbekend wat de exacte gevolgen zijn van de uitspraak van de rechter. De verantwoordelijk wethouder liet eerder al een RTV Utrecht weten dat de gemeente de grond mogelijk opnieuw moet aanbieden of dat dat er op een nadere manier een overeenkomst kan worden gesloten met de boer.

De rechter heeft alleen gekeken naar de juridische procedure en daar een oordeel over gegeven. De gemeenteraad van Amersfoort zal eind november besluiten of de beoogde locatie ook echt geschikt is voor de aanleg na de begraafplaats.

Kijk voor uitgebreide informatie over het thema uitvaart in Utrecht op www.uitvaart-utrecht.nl.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >