nieuws

Facultatieve
Sponsors

Nieuwe Therebinth met ode aan de lente

10 maart 2023

Rampen en oorlogen
Omslag: Lente op het Gedenkpark Zutphen. Foto Bert Pierik

Dit nummer brengt op het omslag en in de fotoreportage een ode aan de lente, en wel op het Gedenkpark Zutphen aan de Warnsveldseweg. Dat is ook een ideale plek voor een funeraire wandeling. Bartho Hendriksen en Joop Jansen zorgen voor de rondleiding, met kaartje.

Rampen en oorlogen

In scherp contrast met het voorjaar komen in dit nummer ook rampen en oorlogen aan bod: Wouter Schrover schrijft over de Groningse verzetsstrijdster Anda Kerkhoven en Kevin Prenger over twee vrijheidsstrijders uit Oost-Europa. De geschiedenis van Oekraïne is ook op de Rotterdamse begraafplaats Crooswijk te vinden, zo blijkt. In de rubriek Mens & plek vertelt Arti Ponsen over haar fascinatie voor de Leidse buskruitramp in 1807.

Begraven op stand

Kunsthistoricus René Dessing weet als geen ander boeiend te vertellen over de funeraire kanten van buitenplaatsen, landgoederen en kastelen. Zij hebben vaak een begraafplaats op hun terrein, met de graven van eigenaren en andere bewoners: mensen en dieren.

Landgoederen duiken op nog twee plaatsen in dit nummer op, want Nicoline Zemering, directeur van de Leidse begraafplaats Rhijnhof, komt in de rubriek Uit het veld aan het woord. Rhijnhof ligt op een voormalig landgoed. Dat geldt ook voor de Algemene Begraafplaats in Heemstede, waar Terebinth op 15 april a.s. een themadag organiseert.

Leren op een begraafplaats
Graf van de Oekraïner Yevhen Konovalets op Crooswijk in Rotterdam. Foto Kevin Prenger

Leren op een begraafplaats

Nieuw dit jaar is een serie artikelen over de begraafplaats als klaslokaal. In de eerste aflevering legt Maurice Heemels uit hoe een kerkhof docenten kan helpen in hun geschiedenisonderwijs. Ook vestigt dit nummer de aandacht op een bijzonder Limburgs zoeksysteem, van belang voor begraafplaatsen: AEZEL, mogelijk een bron van inspiratie voor andere provincies.

Bestellen? Losse nummers kosten 5 euro (incl. verzending); een abonnement kost 35 euro per jaar, e-mail: bureau@terebinth.nl.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >