Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Crematorium Baexem vervangt gasoven voor elektrische variant

Vermindering van zo’n 60m3 gas per crematie

vrijdag 9 september 2022

Crematorium Midden-Limburg in Baexem start op 19 september met de vervanging van de gasgestookte crematieoven voor een elektrische variant. Die vervanging is onderdeel van een grotere vernieuwing van de DELA-uitvaartlocatie aan de Kasteelweg.

Uitvaartcentrum blijft open

Nabestaanden en bezoekers merken weinig van de werkzaamheden. De uitvaartlocatie blijft open. Op enkele dagen na ook voor afscheidsdiensten. Verschil is wel dat na de dienst de overledene voor de crematie wordt overgebracht naar het DELA-crematorium Tussen de Bergen in Roermond of ander nabijgelegen crematorium.

Duurzaamheid

Coöperatie DELA besloot de oven in Baexem te vervangen omdat de bestaande gasoven aan het einde komt van zijn verwachte levensduur. Daarbij wil DELA dat in 2030 haar uitvaarten klimaatneutraal zijn en schaft daarom alleen nog elektrische crematieovens aan wanneer er nieuwe nodig zijn.

Een crematie op gas kost gemiddeld ongeveer 60 m3 gas. Op stroom verbruikt een crematie 75 kWh. Voor die elektra heeft DELA contracten met leveranciers van groene stroom, afkomstig van Nederlandse wind- en zonnekracht. De CO2 uitstoot van een crematie is Baexem is dus na vervanging van de oven tot nul gereduceerd.

Vervanging

Het vervangen van de oven duurt naar verwachting zo'n twaalf weken. Eerst zal de oude oven en de bijbehorende filterinstallatie worden verwijderd, daarna volgen bouwkundige aanpassingen van de ovenruimte. Tenslotte wordt de nieuwe oven met filterinstallatie geplaatst. Nog voor de jaarwisseling is alles klaar.

Verlichting

Als onderdeel van het plan de uitvaarten te verduurzamen, vervangt DELA ook de binnenverlichting voor zuinigere LED-verlichting. Nabestaanden zullen ook van deze werkzaamheden weinig merken, omdat deze plaatsvinden buiten de gebruikelijke openingstijden. Na de ombouw zien de armaturen er moderner uit en zijn de verlichtingsniveaus en de lichtkleur prettiger en aangenamer.

Derde Limburgs crematorium

Crematorium Midden-Limburg verzorgt op jaarbasis ongeveer zevenhonderd uitvaarten. Midden-Limburg is onderdeel van coöperatie DELA, de grootste uitvaartverzorger van Nederland die vijf crematoria (Geleen, Maastricht, Roermond, Baexem, Venray) in Limburg heeft. Geleen kreeg in 2019 de allereerste elektrische crematieoven van Nederland. Maastricht volgde eind 2020. De overige twee DELA-crematoria gaan ook de gasoven vervangen voor een elektrische variant. Wanneer dat gaat gebeuren is nog niet bekend.

Print deze pagina

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder