De crematieoven

Hoe werkt een crematieoven?

BELANGRIJK OM TE WETEN

Een crematie duurt ongeveer 75 minuten

Verbranding is geheel rook- en reukloos

Temperatuur loopt op tot ca. 1100 graden Celsius

De daadwerkelijke crematie van een overledene vindt plaats in een crematieoven. Dit is een verbrandingsoven die speciaal is ontwikkeld om een menselijk lichaam te kunnen verbranden.

Voor een crematie kan plaatsvinden wordt de oven voorverwarmd naar een temperatuur van ca. 800 graden Celsius. Het voorverwarmen van de oven zal doorgaans alleen noodzakelijk zijn voor de eerste crematie van de dag. Hierna blijft de oven voldoende warm om de volgende crematie te kunnen laten plaatsvinden. Nadat de kist met de overledene is ingevoerd en de kist vlamvat zal de temperatuur in de oven tijdens het proces verder oplopen tot ca. 1100 graden Celsius.

Het crematieproces is volledig geautomatiseerd. Een computer houdt precies bij wat er in de oven gebeurt en kan wanneer nodig zorgen dat de juiste temperaturen worden gehaald. Ondanks de automatisering is er bij een crematie nog wel een medewerker (ook wel ovenist genoemd) nodig. Deze zorgt ervoor dat de overledene (eventueel met hulp van nabestaanden) wordt ingevoerd. Om te zorgen dat er na de crematie geen verwisseling van de as kan plaatsvinden, wordt er voor het invoeren in de oven een identificatie-steentje met het unieke crematienummer van het crematorium op de kist gelegd. De ovenist houdt het crematieproces in de gaten en zorgt ervoor dat de as van de overledene op de juiste plek komt.

Een crematie duurt ongeveer 75 minuten dit kan soms wat korter of langer zijn. Ook het gewicht van de overledene speelt een rol, zo zal de crematie van een zeer fors persoon langer duren dan die van een mager persoon. Een crematieoven heeft een technische verbrandingscapaciteit van ca. 100 kg/hr. organisch materiaal. In uitzonderlijke gevallen wil het voorkomen dat overledenen niet kunnen worden ingevoerd omdat de kist te breed is voor de oven. Nieuwe crematieovens hebben een bredere invoerdeur dan hun voorgangers. De nieuwe ovendeur is 110 cm breed en 78 centimeter hoog.

Mensen vragen zich soms af waarom ze geen rook zien komen uit een schoorsteen boven het crematorium. Dat heeft te maken met de techniek die tegenwoordig verwerkt is in de ovens. Ze zijn van het juiste formaat, hebben een naverbrandingsruimte en de besturingsprogramma’s zijn zo geschreven dat de verbranding geheel rook- en reukloos verloopt. Daarnaast zijn moderne crematoria tevens uitgerust met filters, waardoor ook al het stof volledig wordt opgevangen. Deze filters zorgen er ook voor dat crematoria tegenwoordig voldoen aan alle strenge milieuvoorschriften.

Een crematieoven wordt verhit met gas. Voor een enkele crematie is ongeveer 100 m3 gas nodig. Dit is inclusief het voorverwarmen van de oven. Bij meerdere crematies per dag in dezelfde oven kan het gasverbruik per crematie dalen tot zo’n 25 m3.

Nadat de crematie heeft plaatsgevonden wordt de as van de overledene en eventuele andere overblijfselen verzameld. Denk hierbij aan bepaalde soorten chirurgische metalen die niet (geheel) verbranden. De ovenist zal de as in de asverwerkingsruimte laten koelen en er voor zorgen dat deze uiteindelijk in een asbus wordt bewaard.

Op bijgaande dwarsdoorsnede kunt u zien hoe een crematieoven nu precies in elkaar zit.

LEGENDA

LEGENDA

1 Invoerdeur
2 Toog met Isolatie
3 Secundaire Luchttoevoer
4 Voorverwarming vloerlucht
5 Vloerlucht
6 Ruimdeurtje
7 Controle opening
8 Astrechter
9 As(kantel)rooster
10 Aspan
11 Oven vloer
12 Zuurstofanalyser
13 Bedieningspaneel
14 Thermokoppel hoofdkamer
15 Thermokoppel naverbrandingskamer
16 Hoofdbrander
17 Naverbrander
18 Gastoevoer

Met dank aan Nico Willemse (directeur Facultatieve Technologies Nederland).

Kosten crematie

Wilt u weten hoeveel een crematie kost? Kijk op Crematie.com of Budgetcrematie.nl.

DFW: Invoermachine voor crematieovens
Reportage door: Uitvaart.tv
Meer reportages
Twee lichamen in één kist?
Reportage door: Mag je twee lichamen in één kist cremeren?
Meer reportages
Mr Willem van der Putten

JURIDISCH ADVIES

Mr Willem van der Putten

Ik wil de kist zelf de oven in schuiven

Stel een vraag

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >