nieuws

Facultatieve
Sponsors

Amsterdammer wil intieme uitvaart met humor

25 november 2013

Warmte, intimiteit, openheid en humor; die woorden vinden Amsterdammers het best passen bij hun uitvaart. Zij hebben een duidelijke voorkeur voor een crematie en vinden het belangrijk dat naasten hun uitvaartwensen kennen. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Hoe denken Amsterdammers over de dood en hun uitvaart’ van uitvaartorganisatie Hier en Hierna.

De helft van de respondenten wil dat z’n uitvaart in Amsterdam plaatsvindt, waarbij Zorgvlied, De Nieuwe Ooster en theater De Duif veel genoemde locaties zijn. Onmisbare elementen zijn een kist, een rouwkaart, een borrel, speeches en natuurlijk muziek: 93% wil muziek op z’n uitvaart. De meerderheid kiest voor een crematie; van de vrouwen zelfs 75%. Slechts een derde wil begraven worden.

De uitvaart bespreekbaar maken

De meerderheid van de Amsterdammers zou zijn uitvaart vooraf met naasten willen bespreken. “Met dit onderzoek willen we het onderwerp bespreekbaar maken”, zegt Hester Hobbelink van Hier en Hierna. “Twee derde van de ondervraagden vindt het belangrijk om hun naasten op de hoogte te brengen van de uitvaartwensen. Toch heeft de helft dat tot op heden niet tot nauwelijks gedaan”

Uitvaartergernissen

Bijna tweehonderd Amsterdammers uit alle lagen van de bevolking vulden in de afgelopen maanden een online of papieren vragenlijst in. Zij spraken zich niet alleen uit over hun wensen, maar ook over hun ergernissen. Uitvaartbegeleiders en geestelijken die te veel op de voorgrond treden en zich stijf gedragen scoren hoog. Hetzelfde geldt voor onpersoonlijke speeches en ongepast gedrag van gasten op een uitvaart zoals te hard praten en kauwgom kauwen.


Kijk hier voor meer informatie over uitvaart regelen Amsterdam

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >